SD ökar i SVT/Novus – S fortsatt största parti

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 Nov 2019 2019-11-21
E-post 334

SD befäster positionen som näst största parti  i SVT/Novus novembermätning. Partiet ökar med en procentenhet till 21,5 procent i mätningen, 3,2 procentenheter mer än Moderaterna som får 18,3 procent, en nedgång med 1,2 procentenheter.

– Undersökningen visar tydligt att det är SD som är oppositionsledare just nu. Inte bara för att de gått fram kraftigt sedan valet men också för att Moderaterna tappar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

S behåller dock positionen som största parti i mätningen, med 26,0 procent. Ingen förändring i undersökningen är dock statistiskt säkerställd.

För L är mätningen dyster läsning. Partiet får 3,4 procent och skulle med det resultatet hamna utanför riksdagen.

SVT/Novus novembermätning

Socialdemokraterna: 26,0% (+0,2)

Vänsterpartiet: 9,3% (+0,9)

Miljöpartiet: 4,8% (-0,2)

Moderaterna: 18,3% (-1,2)

Liberalerna: 3,4% (-0,3)

Centerpartiet: 7,8% (-0,7)

Kristdemokraterna: 7,1% (+0,1)

Sverigedemokraterna: 21,5% (+1,0)

Övriga: 1,8% (+0,2)

Osäkra: 6,0%

Vid ett val i dag skulle ett konservativt block med SD, M och KD vara tre mandat från egen majoritet i riksdagen.

Men även på vänsterkanten finns anledning att glädjas. V ökar med 0,9 procentenheter till 9,3 procent, vilket är det nästa högsta resultat partiet fått Novus sedan valet.

Torbjörn Sjöström menar att V vinner på att vara det enda alternativet till vänster när S förflyttat sig högerut för att behålla regeringsmakten.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag