SD ökar mest i färsk mätning

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post

SVERIGE I SVT/Novus senaste väljarbarometer ökar Sverigedemokraterna mest av alla partier och är bara någon decimal från att ta positionen som Sveriges näst största parti från Moderaterna.

Mätningen gjordes mellan 5 och 25 augusti via telefonsamtal och SMS. De flesta partier noterar bara smärre förändringar sedan förra mätningen i juni. Mest ökar SD med 1,7 procentenheter och 18,4 procent säger att de skulle rösta på partiet om det var val i dag.

– Sannolikt kan det förklaras med uppmärksamheten kring alla våldsbrott, bomber och skjutningar som skett runt om i landet under sommaren. Regeringen vinner inte på sådant, och SD är det parti som väljare faller tillbaka på om man är orolig för nutiden och osäker på framtiden, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Liberalernas partiledarbyte tycks inte ha gett partiet någon skjuts i opinionen och partiet är det enda som ligger under fyraprocentsspärren. Enligt denna mätning skulle Nyamko Sabunis parti få 3,7 procent om valet hölls i dag.

SVT/Novus väljarbarometer

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. 

M 18,5 (-0,3)
L 3,7 (+0,1)
C 9,4 (-0,7)
KD 7,2 (-0,5)
S 26,3 (-0,4)
V 9,0 (+/-0)
MP 5,6 (-0,3)
SD 18,4 (+1,7)
Annat 1,9 (+0,4)
Osäkra 6,0

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag