SD om att ta emot kvinnorna från IS-lägren: ”Huvudlöst”

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Fredag 11 jun 2021 2021-06-11
E-post 1420

SVERIGE/SYRIEN Regeringen har sagt att Sverige har en skyldighet att ta emot de svenska kvinnor som ska utvisas från IS-läger i Syrien. ”Huvudlöst”, menar Sverigedemokraternas Adam Marttinen, som på något sätt vill förhindra att kvinnorna kommer hit.

Sveriges Radio har rapporterat att det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien planerar att utvisa ett okänt antal svenska kvinnor och barn som sitter fångna i IS-läger. Skälet är att man inte har tillräckligt med bevis för att kunna döma dem för brott.

Utvisningarna ska ske under de kommande månaderna och det svenska utrikesdepartementet har informerats.

SD är kritiska till regeringens inställning.

– Jag tycker att det är huvudlöst att medverka till att personer som har deltagit i Islamiska statens terrorkrig ska kunna återvända till Sverige. Jag tycker att regeringen borde försöka se till så att de här individerna hålls borta från Sveriges mark så lång tid som möjligt, och förhoppningsvis att de aldrig återvänder, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen till Ekot.

– Givet den förutsättning som vi har så skulle vi föredra att regeringen arbetade så mycket som möjligt för att dra ut på återvändandet för de här individerna, försöka förhandla med andra länder om att de ska ta emot de här medborgarna.

Läs även: Man åtalas för attacker mot polis – ville visa utomjordingar

Läs även: Bröder döms för misshandel av tonårstjej på öppen gata

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag