SD om centertoppens tweet: ”Vi har uteslutit personer för liknande utspel”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 15 okt 2018 2018-10-15
E-post 2187

SVERIGE Om Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar varit Sverigedemokrat hade han kunnat bli utesluten ur partiet med anledning av kommentaren om ”familjen Bonnier”. Det säger Henrik Vinge (SD) som länge arbetat som presschef. – Vi har uteslutit personer för liknande utspel, säger han till Nyheter Idag.

Det stormar rejält runt Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar efter en kontroversiell tweet om ”familjen Bonnier. Det har sin bakgrund i att Spännar är missnöjd med Dagens Industri och dess ledarskribent P.M Nilsson.

”Undrar vad som sägs på släktmiddagarna hos familjen Bonnier om det faktum att deras dagstidning kampanjar för att ge regeringsinflytande till ett främlingsfientligt parti med nazistkopplingar?” skriver Spännar på Twitter.

Utspelet har fått skarpa reaktioner i sociala medier. Den borgerlige debattören Thomas Gür skriver att det är ”en Tweet som avslöjar en mörk tankevärld”. Även debattören Paulina Neuding är djupt kritisk.

Läs också: Kritikstorm mot centertoppens tweet om ”familjen Bonnier”

Skulle blivit utesluten hos SD för tweeten

I en tidigare artikel har Nyheter Idag talat med både Johan Ingerö och P.M Nilsson som båda är djupt kritiska till utspelet från Spännar. I slutändan ligger bollen hos centerledaren Annie Lööf om Spännars framtid. Nyheter Idag har talat med Henrik Vinge som länge arbetat som kommunikationschef hos SD.

I den rollen har han erfarenhet av att hantera liknande situationer där partimedlemmar eller anställda uttryckt sig på ett sätt som går stick i stäv med de värderingar och den politik SD står för. Och enligt Vinge skulle Spännars framtid i ett parti som exempelvis SD inte vara möjlig efter en sådan tweet.

– Nej. Det korta svaret är nej, säger Vinge.

– Bara det faktum att han tillskriver familjen Bonnier politiska åsikter på grund av deras ursprung gör att det hade varit problematiskt för en sådan person att företräda Sverigedemokraterna. Vi har uteslutit personer för liknande utspel.

Han refererar bland annat till när Sverigedemokraterna kastade ut Anna Hagwall ur partiet efter att hon lagt en motion som anspelade just på att familjer som Bonnier inte ska få äga en allt för stor andel tidningar i Sverige. Det resonemanget låg i linje med en klassisk antisemitisk världsbild om att judar kontrollerar medier.

– Det är uppenbart att han resonerat om att Bonnier har ett visst ursprung och därmed har vissa åsikter. Det är i grunden samma resonemang som Anna Hagwall gav uttryck för.

Ola Spännar har i efterhand tagit bort sin kontroversiella tweet och skriver på Twitter att den förra tweeten var ”olämplig” och att det är ”helt och hållet mitt misstag”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag