SD öppnar för Nato-medlemskap

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Lördag 5 mar 2022 2022-03-05
E-post

SVERIGE Sverigedemokraterna är motståndare till att gå med i Nato, men kan svänga i frågan som en följd av Rysslands invasion av Ukraina. Det säger partiets utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson i Ekots lördagsintervju.

– Här och nu, timme för timme, behöver vi följa den säkerhetspolitiska utvecklingen. Och är det så att indikationerna stämmer om att en majoritet i Finland svänger, och vi ser ett närmande av ett finskt Nato-medlemskap, så ställs frågan i ett helt annat ljus, säger Emilsson.

”Sverige bör inte gå med i NATO”, står det just nu på SD:s hemsida. Men denna linje kan alltså omprövas efter Rysslands invasion.

– Det går inte att utesluta någonting i det här extrema säkerhetspolitiska läge som råder. Då måste man höja blicken och perspektiven från antaganden, analyser man har gjort i ett helt annat skede, innan den 24 februari, säger Emilsson.

Om SD svänger i Nato-frågan kommer en majoritet i riksdagen att vara för ett svenskt medlemskap. Sedan tidigare är M, KD, C och L på ja-sidan.

– Det behövs göras en ordentlig genomlysning av vad ett svenskt Nato-medlemskap skulle betyda, i skäl både för och emot. Sedan behöver vi pröva det här mellan partierna, säger Aron Emilsson.

I en färsk mätning från SVT/Novus säger knappt hälften av de svarande, 49 procent, att Sverige bör gå med i Nato. 27 procent säger nej och 24 procent vet inte. Stödet för att gå med i Nato har därmed ökat rejält sedan kriget bröt ut. Tidigare var nej-sidan större.

Läs även: Majoritet av sverigedemokrater vill ta emot ukrainska flyktingar

Lyssna på senaste podden: Hur dåligt går det för Ryssland?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag