SD-politiker avstängd från Facebook: ”Åsiktsavstängning”

Facebook gillade inte Jonas Anderssons inlägg om våldet mot polisen.
  • Tisdag 14 jul 2020 2020-07-14
E-post 9352

SVERIGE Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) har stängts av från Facebook i 24 timmar. Detta på grund av ett inlägg som han skrev för mer än en månad sedan, där han kritiserade Black lives matter-demonstranternas våld mot polisen.

”Det goda våldet. Mot den här typen av människor bör det vara lämpligt med våld för att oskadliggöra och lagföra.”

Så skrev Jonas Andersson på Facebook den 7 juni apropå Black lives matter-demonstrationen i Göteborg som urartade till kravaller där personer gav sig på polisen med våld.

På tisdagsmorgonen fick han beskedet av Facebook att han stängs av i 24 timmar på grund av detta inlägg. Enligt Facebook bryter inlägget mot företagets communityregler. Jonas Andersson håller inte med.

– Det finns ju ingenting i inlägget som bryter mot några regler över huvud taget. Det handlar bara om att polisen har våldsmonopolet i Sverige i fredstid, och vid våldsamma upplopp så bör man ju kunna använda sig av det våldsmonopolet, säger han och kallar det en ”åsiktsavstängning”.

– Facebook är ju en privat plattform, men det är ändå uppseendeväckande att man väljer att stänga av en folkvald riksdagsledamot från den möjlighet man har att uttrycka sig.

När Andersson försökte överklaga beslutet fick han svaret att Facebook inte hade tid att hantera några överklaganden.

– Det är ”bara” 24 timmars tystande, men i min position är det ändå ett ingrepp i mitt arbete.

Jonas Anderssons inlägg:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag