SD-politiker fick sten genom fönstret – partiet lovar 10 000 i belöning för att få fast gärningsmannen

Sverigedemokraterna i Motala. Foto: Facebook
  • Lördag 31 okt 2015 2015-10-31
E-post 1067

INRIKES En sverigedemokratisk kommunalpolitiker i Motala fick under veckan en sten inkastad genom sitt sovrumsfönster. Stenen landade i politikerns säng och bara tillfälliga omständigheter gjorde att ingen skadades allvarligt. Nu har SD utlovat en belöning på 10 000 kronor till den som kan ge tips så att de skyldiga grips. – Det här är ingenting som vi kan acceptera, säger Fredrik Lantz som är ordförande för SD i Motala.

Det var natten till onsdagen som SD:s gruppledare i Motala, en man som är i 45-årsåldern, vaknade av att en stor sten flög in genom hans sovrumsfönster.

– Det brakar loss. En stor del av fönsterrutan åker in i sovrummet och en sten följer med in och landar i sovrummet, berättar politikern om upplevelsen för Nyheter Idag.

– Stenen landade mitt i sängen.

Landade den i sängen där du låg och sov?

– Ja.

SD-politikern låg vid tillfället och sov ensam i sin och sin frus dubbelsäng. Turligt nog skadades han inte av stenen eftersom den landade i den halva av dubbelsängen som just då var tom.

– Hade det varit någon i den sängen hade den personen varit svårt skadad i alla fall, konstaterar politikern.

Politikern, som är i 45-årsåldern, vill av hänsyn till sin familj inte bli omnämnd med namn i artikeln. Hans familj fanns med honom hemma när stenen kastades in i bostaden och de vaknade av smällen.

Utfäster belöning

Sverigedemokraterna i Motala har utfäst en belöning på sammanlagt 10 000 kronor till den som kan lämna tips så att den eller de skyldiga för attentatet grips.

– Det första initativet är från vår kommunförening, för vi anser att det här är för allvarligt, det här kan vi inte släppa, vi utlyste en belöning på 5 000 kronor, säger Sverigedemokraternas ordförande i Motala Fredrik Lantz till Nyheter Idag.

– Sedan är det en riksdagsman som utlyst en belöning på ytterligare 5 000 kronor, tillägger han.

SD är samtidigt beredda att höja belöningen om fler privatpersoner eller företagare hör av sig för att hjälpa till med pengar.

– Vill folk lägga in på privat initiativ, via företag eller vad det än må vara så har vi ingenting emot det, men det måste vara seriöst så man står för det sedan, säger Lantz.

Inte hänt tidigare

Enligt Lantz är det första gången som Sverigedemokraterna i Motala utsätts för någon slags hot eller våld.

– Vi i Motala har inte haft problem med extremister överhuvudtaget. Vi har varit förskonade, vi har kunnat gör det vi ska i lugn och ro, vi har inte ens fått något hotmail.

– Ena dagen är allt frid och fröjd, nästa dag är det någon som utsätter vår gruppledare för vad jag skulle vilja kalla ett mordförsök. Då rann det över, det här är ingenting vi kommer acceptera överhuvudtaget och jag är övertygad om att polisen kommer göra så gott de kan.

Enligt Lantz föregicks attentatet natten till onsdagen inte av några hot eller liknande.

– Ingen varning, inga hot, ingenting, säger han.

Polisen ser allvarligt på händelsen

På polisen i Motala ser man allvarligt på attentatet natten till onsdagen.

– Vi har haft en polispatrull på plats, säger Motalapolisens stationsbefäl Marcus Hoppe till Nyheter Idag.

Hoppe berättar att stenen som kastades in genom fönsterrutan skickats på analys för att se om det går att säkra spår på den.

– Det är DNA och fingeravtryck man försöker med. Fingeravtryck är svårt på stenar, men ingen omöjlighet. DNA däremot kan fastna, så det kan funka, säger han.

Polisen har rubricerat attentatet som skadegörelse. Varför det inte rubricerats som mordförsök, försök till misshandel eller olaga hot kan Hoppe inte svara på, men han säger att rubriceringen kan komma att ändras.

– Det är klart att man kan skriva en ny anmälan, eller lägga till misstankar eller brott, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag