SD-politiker petad från fackuppdrag

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Onsdag 26 jan 2022 2022-01-26
E-post

LULEÅ SD-politikern Ulf Karlström valdes till ordförande för en IF Metall-avdelning i Luleå. Men nu har fackförbundets styrelse valt att skilja honom från uppdraget, rapporterar SVT.

– Vi anser inte att ett förtroendeuppdrag i vår fackförening är förenligt med det politiska uppdraget i Sverigedemokraterna. Det är ett enhälligt beslut som grundar sig på våra stadgar, säger IF Metalls presstalesman Jesper Pettersson till SVT.

– I grund och botten anser vi att han inte skulle ha varit valbar till den här posten från första början. Enligt oss står inte SD upp för allas lika värde.

Beskedet att Ulf Karlström petas från sitt uppdrag som fackordförande kom på tisdagen.

– Jag sitter just nu på jobbet och jag behöver få fundera på vad jag ska säga och göra efter det här beslutet. Jag behöver prata med en jurist och med mina medlemmar som har valt mig som ordförande, säger Karlström till SVT.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har kommenterat saken i ett inlägg på Facebook:

”Ett fullständigt sanslöst och skandalöst agerande från fackpamparna i Stockholm. Socialdemokraterna leker mafiosos med fackanslutna svenskars medlemspengar, och det är inte första gången.

Fackförbunden ska vara fackförbund, med fokus på att tillvarata medlemmarnas intressen. Inte en kampanjorganisation för Socialdemokraterna. När ska LO-anslutna svenskar med respekt för demokratin och med förnuftet i behåll sätta ner foten?”

Läs även: SD-politiker uteslöts från fackförbund – får rätt i domstol

Läs även: ”Jag känner så många som inte vågar vara öppen sverigedemokrat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag