SD rasar mot Hyresgästföreningen

Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen samt SD:s protester. Foto: Pressbild / Kristian Pohl
  • Måndag 7 jan 2019 2019-01-07
E-post 1179

STOCKHOLM ”I valrörelsen ljög de och påstod att Sverigedemokraterna var för marknadshyror. Nu byter Hyresgästföreningen själv fot i frågan”, säger Roger Hedlund i ett uttalande som SD själva publicerar på Facebook. Bakgrunden är en nyhet från Dagens Industri om att Hyresgästföreningen öppnar för friare hyressättning.

Det är Dagens Industri som rapporterar att Hyresgästföreningen öppnar för en friare hyressättning. Beskedet kommer samtidigt som Centerpartiet sätter press på Socialdemokraterna inför en eventuell blocköverskridande regering. Där är ett av centerkraven en liberalare bostadsmarknad, något som Hyresgästföreningen fram tills nu inte varit intresserade av.

I en intervju med Fastighetstidningen säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren att utspelet bör ses som ett sätt att underlätta samtalen mellan just Socialdemokraterna och Centerpartiet.

– Det finns ju faktiskt idag en majoritet i riksdagen som kan tänkas rycka undan mattan för Hyresgästföreningens centrala roll som förhandlare. I det läget är det förstås bättre att underlätta för S att komma överens om en modell där föreningen fortfarande har någon slags veto. Lite samma sak som i arbetsrättsfrågorna där fackföreningarna inte betraktar varje bokstav som helig, viktigast är att fortsatt inte ställas åt sidan som part i förhandlingar.

SD rasar mot beskedet

Dagens besked från Hyresgästföreningen möts av ilska från Sverigedemokraterna. I valrörelsen hävdade Hyresgästföreningen felaktigt att SD verkar för marknadshyror, ett påstående som SD också protesterade emot. I ett uttalande från Roger Hedlund (SD), som publiceras på partiets officiella Facebooksida, efterlyses hyresgästernas perspektiv i frågan.

”I valrörelsen ljög de och påstod att Sverigedemokraterna var för marknadshyror. Nu byter Hyresgästföreningen själv fot i frågan om marknadshyror i en uppenbar anpassning efter Socialdemokraternas samtal med Centern. Vart tog hyresgästernas perspektiv vägen?” säger Hedlund.

Under dagen har Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren kommenterat beskedet i tidningen ETC där det hävdas att Hyresgästföreningen inte alls öppnat upp för marknadshyror.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag