SD: Regeringens skatt på elektronik slår hårdast mot barnfamiljer och fattiga

Foto: Nyheter Idag/Pressbild
  • Fredag 6 Dec 2019 2019-12-06
E-post 3007

Kemikalieskatten, som tas ut på elektronikvaror, är ett av Regeringen Löfvens största näringspolitiska haverier. Den slår hårdast mot barnfamiljer och fattiga, och många av de populäraste julklapparna blir ännu dyrare. Det är så långt från ”Karl-Bertil Jonssons julafton” man kan komma, skriver Mattias Bäckström Johansson, Tobias Andersson och Eric Palmqvist, Sverigedemokraterna.

Julen står för dörren och med den sticker finansminister Magdalena Andersson åter ner sin hand djupt i tomtens säck. Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste och mest populära julklapparna ännu dyrare som exempelvis köpet av en liten TV till barnrummet, ett Xbox eller nya vitvaror.

Skatten slår fördelningspolitisk hårdast mot barnfamiljer och mindre bemedlade men har även förödande effekter på handel och jobb i Sverige. Detta eftersom skatten inte kan tas ut på elektronik som köps från andra länder.

I utformningen av skatteuttaget saknas i princip helt incitament att ändra beteende i form av att köpa andra, mer miljövänliga produkter. Vidare är det naivt att tro att globala elektronikjättar som Samsung, Apple eller Sony skulle byta till mindre säkra brandskyddsmedel bara för att tillfredsställa en mikromarknad som Sverige.

Sannolikt är införandet av kemikalieskatten ett av regeringens största näringspolitiska haverier. Idag ser vi konsekvenserna av den näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen har fört. En undersökning publicerad av HUI Research visar på att kemikalieskatten har slagit hårt mot svensk handel med uteblivna intäkter på 5,6 miljarder kronor. Effekten av skatten, som uppgår till som högst 440 kr per vara, medför att var tionde köp flyttas från svenska butiker till utländska hemsidor.

Trots detta har regeringen valt att höja skatten ytterligare sedan dess införande, och genom Januariöverenskommelsen finns även tankar om att bredda denna skatt ytterligare från elektronik till att även omfatta kläder och skor.

Vi var, förvånande nog, det enda parti i riksdagen som motsatte oss införandet av kemikalieskatten. Att regeringen sänker värnskatten för de allra rikaste samtidigt som den höjer skatten på barnfamiljernas julklappar är så långt ifrån andan i ”Karl-Bertil Jonssons julafton” man kan komma. Kemikalieskatten ger en dyrare jul, gör Sverige fattigare och när regeringen till slut tvingas inse detta kommer det bli svårt att få tillbaka de arbetstillfällen som försvunnit.

Om debattörerna

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Tobias Andersson (SD)
Eric Palmqvist (SD)
Riksdagsledamöter och ledamöter i näringsutskottet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag