SD-representanter får ej företräda Sverok: Handlar om ”värderingar som likabehandling”

Sverok markerade mot Sverigedemokraterna på sitt årsmöte. Bilden är ett montage.
  • Söndag 6 Dec 2015 2015-12-06
E-post 495

SVERIGE Är du förtroendevald i Sverigedemokraterna kan du inte samtidigt företräda organisationen Sverok som organiserar spelintresserade ungdomar. Det beslutades på Sveroks årsmöte på söndagen och anledningen har med värderingar att göra. – Bland annat pratar vi då om värderingar som likabehandling, hbtq-ungdomars rättigheter och ungdomars organisering över huvudtaget, säger Sveroks ordförande Alexander Hallberg till Nyheter Idag.

Organisationen Sverok är till för spelintresserade ungdomar, såväl de som pysslar med lajv, brädspel eller varför inte datorspel. På söndagen höll Sverok årsmöte och ett av besluten som fattades på årsmötet handlar om att förtroendevalda Sverigedemokrater inte samtidigt får lov att företräda Sverok på riksnivå. Beslutet har väckt reaktioner i sociala medier och Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, reagerar starkt mot beslutet.

”Ännu en liten seger för den radikala vänstern och ännu en liten förlust för åsiktsfriheten och det sunda förnuftet. Det börjar bli hög tid för landets demokratiska nationalister och konservativa att på allvar ge sig in i den kamp som pågår om kulturen och det civila samhället. Tidsandan kommer inte att kunna bromsas och vändas enbart genom parlamentariska framgångar. 68-vänstern måste bemötas och tvingas till reträtt på alla fronter”, skriver Karlsson på Facebook.

Nyheter Idag har talat med Alexander Hallberg, ordförande i Sverok, och han menar att beslutet egentligen inte är speciellt konstigt eller kontroversiellt. Han betonar att det är medlemmarna i Sverok som röstat igenom den nya policyn om hur de ska förhålla sig gentemot SD.

Tar ni inte politisk ställning med det här beslutet?

– Nej, det upplever jag inte att vi gör. Det här är en medlemsbaserad organisation och medlemmarna hade en motion på vårt årsmöte där de gjorde ett uttalande där de ville att vi i styrelsen ska ta fram en policy för hur vi förhåller oss till bland annat Sverigedemokraterna, men över huvud taget organisationer som inte ställer upp på de värderingarna som vi gör. Den policyn är inte framtagen än, den kommer styrelsen arbeta med framgent.

Så vi vet inte exakt vilka värderingar det handlar om? Det är inte definierat ännu?

– Så som medlemmarna tolkar det upplever de att Sverigedemokraterna arbetar emot de demokratiska principer som vi har. Bland annat pratar vi om värderingar som likabehandling, hbtq-ungdomars rättigheter, ungdomars organisering över huvudtaget. Vi som en ungdomsrörelse kan ju bara titta på de konflikterna de har haft med till exempel sitt eget ungdomsförbund och hur den nya ungdomsfalangen inte har självbestämmanderätt över sin egen organisation, utan att det är deras partiledning som har vetorätt i slutändan och kan tillsätta personer i den organisationen på ett sätt som våra medlemmarna ser som odemokratiskt.

Ni tyckte det var fel att SD uteslöt sitt gamla ungdomsförbund?

– Nej, det är inte så jag menar. Jag menar att de har en annan syn på ungdomsrörelsen än vad vi har, alltså ungdomars organisering. Sen huruvida det var rätt att utesluta dem, det får stå för SD. Där har inte vi någon åsikt.

Men de som tycker att SD nu blir diskriminerade, att ni själva lite gör det som ni säger er vara emot?

– Som våra medlemmar ser det ser inte dem att man samtidigt kan vara förtroendevald inom Sverigedemokraterna och på riksnivå i Sverok. Det handlar inte om att utestänga personer som röstar på Sverigedemokraterna eller sympatiserar med Sverigedemokraterna, eller att personer som är förtroendevalda inom SD, inte skulle kunna starta en förening som är medlem i Sverok. Så är det inte. Utan det handlar om att våra medlemmar inte tycker att representanter för Sverigedemokraterna samtidigt kan vara representanter för Sverok på riksnivå. Det förtroendet finns inte hos medlemmarna som det ser ut nu.

Nu får ju rätt mycket skattemedel via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det är ju många Sverigedemokrater som betalar skatt och är med och finansierar er verksamhet, men de kan samtidigt inte vara med och bestämma. Vad tänker du kring det?

– Nä, men som sagt. De har ju lika full beslutanderätt som alla andra medlemmar om att åka på våra årsmöten och liknande. Det handlar inte om en inskränkning i personers förmåga att påverka i vårt förbund. Det handlar om att kunna representera båda samtidigt, då får man helt enkelt välja vilken organisation man vill prioritera.

Då skulle rent teoretiskt några tusen medlemmar i SD kunna bli medlemmar hos er, dyka upp på ert årsmöte och då kunna backa tillbaka det här förslaget?

– Det skulle de kunna göra, absolut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag