SD-riksdagsledamot närvarar med Joakim Lamotte i Kronogården

Martin Kinnunen på plats i Trollhättan. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 26 feb 2020 2020-02-26
E-post 7994

”Det är uppseendeväckande att SVT efter decennier av opinionsbildning för invandring och integrationsprojekt helt plötsligt själva inte kan arrangera program i de här orterna”, säger riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) som nu befinner sig på plats i Trollhättan. Där tänker han närvara när Lamotte ännu en gång besöker Kronogården, ett område utsatt av kriminella och maskerade ungdomar.

Just nu befinner sig Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen på plats i Trollhättan. Bakgrunden är att SVT först skulle arrangera en debatt i det utsatta området Kronogården där frilansjournalisten Joakim Lamotte var inbjuden som en av deltagarna. Men efter att Trollhättans kommun ställde sig på tvären har SVT valt att flytta inspelningen till en annan plats.

Detta har väckt starka reaktioner i sociala medier. Samtidigt har Lamotte meddelat att han tänker besöka Kronogården ändå, oavsett hur SVT väljer att göra. Nyheter Idag har talat med Kinnunen och han är kritisk till SVT.

– Det är uppseendeväckande att SVT efter decennier av opinionsbildning för invandring och integrationsprojekt helt plötsligt själva inte kan arrangera program i de här orterna. Det är en intressant händelseutveckling jag tycker man ska sätta fokus på.

Ni har ett pågående öppet gräl med SVT. Ska vi tolka detta som en del i den större konflikten med public service?

– Jag tror det är ett konstant gräl som man ska ha mot partiska statsmedier.

Kan man tolka din närvaro i Trollhättan som ett stöd till Lamotte?

– Jag tycker Lamotte förtjänar respekt. Man kan tycka vad man vill om hans bevakning, men han är en orädd journalist och det ska han ha respekt för.

Det låter som att du föredrar Lamotte framför SVT?

– För mig är Lamotte nästan SVT. Det var han man fick snacka med tidigare när man besökte SVT för debatter. Nu har han startat eget istället och det är väl en förbättring.

Kinnunen är inte själv inbjuden för att delta i SVT:s debattprogram ikväll. Istället närvarar han för att bevittna Lamottes arbete i Kronogården. Förra gången Lamotte befann sig där slutade det med kaos och mycket hotfulla scener när maskerade ungdomar försökte förhindra Lamottes arbete.

Även Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har personal på plats för att dokumentera eventuella händelser på platsen, berättar han.

– Det ska filmas lite och eventuellt göra något slags reportage.

Du är inte orolig över din säkerhet?

– Nej, det ska man inte vara. Som riksdagsledamot ska man ju få det skydd som krävs, så det ska inte vara några problem. Jag har själv bott i ett så kallat utsatt område, så det är inget dramatiskt för mig.

Kritiker skulle säkert hävda att du åker till Kronogården som en provokation, vad tänker du om sådan kritik?

– Jag tänker inte så mycket alls. Som riksdagsledamot får man vara beredd att se sig om i samhället. Jag ser det inte som en provokation, utan partiet ville se mig närvara och då gör jag det, säger Kinnunen till Nyheter Idag.

Även Nyheter Idag har personal på plats i Trollhättan som bevakar händelseutvecklingen. Klockan 19.30 planerar Lamotte besöka stadsdelen Kronogården, något han förmodligen kommer livesända på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag