SD riktar misstroende mot regeringen

Paula Bieler (SD). Foto: Nyheter Idag
Paula Bieler (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 sep 2017 2017-09-13
E-post 802

SVERIGE Sverigedemokraterna begärde idag misstroende­förklaring mot statsminister Stefan Löfven och den rödgröna regeringen.

En namnlista med minst 35 namn på lämnades formellt över från SD:s riksdagsledamot Paula Bieler till andre vice talmannen Björn Söder efter dagens debatt i riksdagen om de afghanska invandrarnas situation.

Bakgrunden till att SD begär misstroendeförklaring mot regeringen är den IT-skandal som skakat Transportstyrelsen och regeringen under sommaren.

Bieler begärde ordet efter debatten och menade i ett anförande att statsminister Stefan Löfven antingen inte har kontroll på informationsflödet i sin egen regering eller så ljuger han om vad han egentligen visste om skandalen.

– Oavsett vilket scenario som är det korrekta så är det både oförklarligt och oförsvarligt, sade hon.

En begäran om misstroende­förklaring ska undertecknas av minst 35 riksdagsledamöter för att vara giltig. Enligt Bieler står hela SD:s riksdagsgrupp bakom misstroende­förklaringen.

Frågan om huruvida regeringen tvingas avgå eller ej kommer emellertid avgöras vid ett senare tillfälle. Minst 175 av riksdagens 349 ledamöter måste rösta ja till ett misstroende för att Stefan Löfven ska tvingas avgå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag