SD-samarbetet i Hörby ”strider mot Moderaternas riktlinjer”

Anders Edholm möter reaktioner. Foto: Riksdagen samt Twitter
  • Torsdag 4 okt 2018 2018-10-04
E-post 635

Moderaterna tar i praktiken makten tillsammans med Sverigedemokraterna i den skånska kommunen Hörby. Men nu läxas Hörby-moderaterna upp från Stockholm. – Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet.

Socialdemokraterna har kollapsat på flera håll i Sverige och i mängder av kommuner vill väljarna hellre se ett högerorienterat styre. I den skånska kommunen Hörby fick Sverigedemokraterna 35,3 procent av rösterna och Socialdemokraterna fick 15,1. På fjärde plats kommer Moderaterna med 11,0 procent.

Men det hindrar inte Moderaterna från att försöka få inflytande i kommunen. Under dagen står det klart att Sverigedemokraten Stefan Borg för den första SD-politikern i Sverige som får den tunga rollen som kommunstyrelsens ordförande. Det står även klart att Moderaterna och SD inleder ett ”valtekniskt samarbete”.

– Vi släpper fram dem och får ett större inflytande än vad vi hade fått annars på de mandaten vi har, säger Lars Göran Ritmer, Moderaternas gruppledare i Hörby till Aftonbladet.

Får kritik från Stockholm

Centralt i Moderaterna har partiledaren Ulf Kristersson deklarerat att partiet ska gå ”ända in i kaklet” för att ta makten. Men när partikamraterna i Hörby gör det som Kristersson hittills pratat om är tongångarna allt annat än positiva. Tidigare har nämligen beskedet från Kristersson varit att moderater ute i landet inte ska inleda samarbeten med SD.

Aftonbladet har talat med vice partisekreterare Anders Edholm.

– Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger han.

Lars Göran Ritmer säger till tidningen att han inte haft någon kontakt med någon från Stockholm. Istället är det Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman som Ritmer talar med och där har de bägge moderatpolitikerna samma uppfattning.

Inte helt oväntat möter beskedet från Stockholm kritik i sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag