SD stoppade Alliansen i Karlskoga – S kvar vid makten

Anders Ohlsson (S) blir kvar som ordförande i kommunfullmäktige tack vare SD. Bild: Tord Saxin/Karlskoga kommun
  • Onsdag 17 okt 2018 2018-10-17
E-post 223

KARLSKOGA Trots att Alliansen blev det största blocket i Karlskoga kommer Socialdemokraterna sitta kvar vid makten. Detta efter att SD röstat för den socialdemokratiska kandidaten i valet till ordförandeposten i kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson skriver till Nyheter Idag att SD lokalt är välkomna att samarbeta med alla partier för att få igenom partiets politik.

Nyligen röstade Sverigedemokraterna i Halmstad fram en socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen. Enligt Fabio Ishaq, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad, var poängen med det djärva draget att tvinga de lokala allianspartierna till förhandlingsbordet.

– Jag är en affärsman i grunden, sade Ishaq till Nyheter Idag. Som affärsman levererar man till sina kunder och jag tänker leverera.

Läs även: SD om fräcka kuppen i Halmstad

Nu verkar det som SD i Karlskoga tänker följa Ishaqs exempel. Trots att Alliansen blev det största blocket i Karlskoga, valde SD att rösta fram socialdemokraten Anders Ohlsson till ordförandeposten i kommunfullmäktige, rapporterar Sveriges Radio.

Det innebär att Socialdemokraterna sannolikt kommer fortsätta styra Karlskoga trots valförlusten, vilket får Tony Ring (M) att reagera starkt.

– När det gäller Socialdemokraterna är de ett utpräglat maktparti som inte skyr några medel för att klamra sig kvar vid makten. Men jag är förvånad över att de lyckats övertala Vänsterpartiet och Miljöpartiet att ta stöd från Sverigedemokraterna, sade Tony Ring till Sveriges Radio.

”Alliansen vill få Sverigedemokraternas stöd men samtidigt vill man markera avstånd”

Nyheter Idag har varit i kontakt med Patrik Nyström, kontakt för SD i Karlskoga och Degerfors, som inte hade tid att kommentera.

På sin hemsida skriver dock SD i Karlskoga i ett pressmeddelande att ”Alliansen vill få Sverigedemokraternas stöd men samtidigt vill man markera avstånd. Att styra Karlskoga i minoritet utan att säkra upp att dess förslag och budgetar går igenom känns ganska ovisst.”

SD i Karlskoga konstaterar att de ”har tidigare erbjudit förutsättningslösa samtal för eventuellt samarbete men erbjudandet har bestämt avböjts. Nu väljer de (Alliansen) emellertid att försöka styra kommunen i minoritet, utan vårt stöd.

Vi kan bara konstatera att det ser ut att bli ett instabilt styre av Karlskoga när de partier som vill styra kommunen inte har majoritet och inte heller kan vara garanterade att få igenom vare sig sin egen budget eller några andra politiska förslag.”

Henrik Gustafsson: ”vi kan samtala och samarbeta med alla partier”

I en skriftlig kommentar till Nyheter Idag meddelar Henrik Gustafsson, Sverigedemokraternas informationschef, att ”vi har alltid varit tydliga med att vi kan samtala och samarbeta med alla partier, oavsett om de hör hemma på höger eller vänsterkanten.

Ytterst handlar det om att vi vill få genomslag för vår politik i så stor utsträckning som möjligt. Inte minst på lokal nivå kan det därför spreta åt olika håll, beroende på kommun, då debatten och sakfrågorna ofta saknar den ideologiska laddningen som ger sig väldigt tydlig på riksnivå.”

Gustafsson fortsätter: ”Vi förutsätter att våra lokala representanter fattat väl avväga beslut – i linje med vår politik – och gör vad de kan för att få genomslag. Det är vi skyldiga våra väljare.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag