SD stormar fram i DN/Ipsos – fortsatt flopp för M

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 dec 2023 2023-12-21
E-post 0

Sverigedemokraterna ökar med tre procentenheter i december månads mätning från DN/Ipsos och får 24 procent – partiets högsta resultat i mätserien på nära tre år. Samtidigt fortsätter Moderaterna tappa mark, och får bara 15 procent efter ett tapp på en procentenhet.

Partiet är därmed nere på samma nivå som man var under Ulf Kristerssons föregångare Anna Kinberg Batra, som avgick på grund av de usla opinionssiffrorna år 2017.

– SD har fördelen att de har ett stort inflytande över regeringspolitiken men de sitter inte i regeringen och kan därför fortsätta att profilera sig i sina egna frågor. Det blir regeringen som får bära ansvaret medan SD kammar hem opinionsvinsterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Det går även dåligt för de övriga regeringspartierna Kristdemokraterna och Liberalerna. KD tappar en procentenhet och gör därmed L sällskap under riksdagsspärren, där partierna har 3 procent var.

På den rödgröna sidan ökar Centerpartiet och Vänsterpartiet med en procentenhet var, medan Miljöpartiet och Socialdemokraterna går tillbaka lika mycket.

Skillnaden mellan blocken är oförändrad sedan förra mätningen. Det blågula blocket samlar 45 procent medan den rödgröna oppositionen får 53 procent. Det är en relativt stor skillnad men långt ifrån någon rekordnivå. År 2008 ledde den rödgröna oppositionen över Fredrik Reinfeldts alliansregering med hela 17 procentenheter.

– Trots det lyckades alliansen vinna valet 2010 och M gjorde dessutom ett rekordval. Så det finns gott om tid för den här regeringen att vända på siffrorna, säger Nicklas Källebring.

DN/Ipsos mätning i december

Ipsos har genomfört 1 705 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 5-17 december. Resultatet presenteras avrundat till heltal. Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 35 (36)

Sverigedemokraterna 24 (21)

Moderaterna 15 (16)

Vänsterpartiet 9 (8)

Centerpartiet 5 (4)

Miljöpartiet 4 (5)

Liberalerna 3 (3)

Kristdemokraterna 3 (4)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag