SD-succé och M-flopp i Aftonbladet/Demoskop

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 dec 2023 2023-12-07
E-post 0

Sverigedemokraternas segertåg i opinionen fortsätter i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop, där partiet ökar med 1,3 procentenheter och når 22,9 procent.

Mindre roligt ur ett gemensamt blågult perspektiv är att SD:s ökning främst skett på bekostnad av Moderaterna, som tappar 1,7 procentenheter och får 17,2 procent, nästan 6 procentenheter mindre än SD.

– Det börjar se illa ut, han (Ulf Kristersson) börjar komma ner på allvarliga siffror, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson till Aftonbladet.

Martinsson menar att SD har ”ett drömläge” då partiet har ett stort inflytande över regeringens politik, samtidigt som man inte tyngs opinionsmässigt av regeringsansvaret.

– Det kostar alltid att regera, partier som sitter i regering tappar i genomsnitt stöd, det ser man i hela Europa, säger han.

Trots det säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson till Aftonbladet att partiet vill sitta i regeringen om det blågula blocket vinner nästa val.

– Vi har varit tydliga med att storlek har betydelse. Vi vill ha genomslag som står i paritet med vårt valresultat. Vi har också varit tydliga med att vi vill sitta i regering från 2026 om vi får 50 procent tillsammans. Annars blir vi ett oppositionsparti, säger han.

Moderaternas biträdande partisekreterare Martin Borgs är emellertid inte bekymrad över att hans parti tappar inom det egna blocket.

– Vi ser inte någon efterfrågan på en vänstersväng hos medborgarna, snarare vill man ha mer av de frågorna vi gick till val på. Det är viktigt för oss, säger han till tidningen.

En annan trend i mätningen är att flera av de krisande småpartier ökar. Miljöpartiet hamnar precis under riksdagsspärren med 3,9 procent efter en ökning med 0,2 procentenheter. Även Kristdemokraterna och Liberalerna ökar, med 0,5 procentenheter var.

För KD:s del innebär det att partiet ligger hack i häl på MP i racet mot riksdagsspärren, med 3,7 procent. För Liberalerna är läget allvarligare, då partiet trots ökningen bara får 2.8 procent.

Från andra hållet tappar Centerpartiet 0,7 procentenheter och hamnar därmed precis på riksdagsspärren med 4 procent.

Aftonbladet demoskops mätning i december

Undersökningen omfattar 2 495 intervjuer under perioden 18 november till 4 december 2023, och är genomförd som en webbundersökning. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 36,6 (+0,4)

Sverigedemokraterna 22,9 (+1,3)

Moderaterna 17,2 (-1,7)

Vänsterpartiet 7,4 (+0,1)

Centerpartiet 4,0 (-0,7)

Miljöpartiet 3,9 (+0,2)

Kristdemokraterna 3,7 (+0,5)

Liberalerna 2,8 (+0,5)

Läs även: Röd flopp i Sentio SD ökar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag