SD-toppar vill se Busch Thor som statsministerkandidat: ”Klart jag inte kommer säga nej”

  • Torsdag 26 dec 2019 2019-12-26
E-post 5533

KD-ledaren Ebba Busch Thor kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister 2022. Det kan Nyheter Idag avslöja efter att ha talat med SD-källor nära partiledningen som bedömer att hon är bäst lämpad att leda en konservativ regering. – Om det skulle vara det avgörande för att Sverige ska kunna få en ny regering är det klart jag inte kommer säga nej i ett sådant läge, säger Busch Thor till Nyheter Idag.

Sveriges nästa statsminister kan heta Ebba Busch Thor. Flera SD-källor bekräftar för Nyheter Idag att de föredrar KD-ledaren som statsminister framför Ulf Kristersson i händelse av att det ”konservativa” blocket får egen majoritet efter nästa val.

SD-toppen Sven-Olof Sällström från Västernorrland är än så länge ensam i sitt parti om att vara öppen med den inställningen.

– Självklart vill jag ha Jimmie Åkesson i första hand, men jag tror inte det är realistiskt att M och KD går med på Åkesson som statsminister. Jag tror däremot Ebba Busch Thor har förmågan att vara en brygga mellan oss och Moderaterna, säger han.

Han har tidigare uttryckt tankebanorna runt Busch Thor framför Kristersson som statsminister, något som inte gått obemärkt förbi moderata riksdagsledamöter. En av dem som reagerat är Lars Beckman.

Sällström pekar även på argumentet att Sverige hittills aldrig haft en kvinnlig statsminister. Han drar en parallell till en svensk motsvarighet av den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher.

– Dessutom vore det inte fel om framtidens historieböcker porträtterar Sveriges första kvinnliga statsminister som en konservativ röst.

Busch Thor: ”Klart jag inte kommer säga nej”

När Nyheter Idag berättar att flera SD-toppar föredrar henne som statsministerkandidat för en framtida konservativ regering är hon först överraskad. ”Det var nytt för mig”, säger hon samtidigt som hon även förklarar att det inte är otänkbart för henne att axla en sådan roll.

– Om det skulle vara det avgörande för att Sverige ska kunna få en ny regering är det klart jag inte kommer säga nej i ett sådant läge, säger Ebba Busch Thor till Nyheter Idag.

Samtidigt understryker hon att det är en långt kvar innan en sådan situation kan vara aktuell. Det var först i år som hon själv träffat SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett enskilt möte, något som sedan följdes upp under hösten av att även Kristersson mötte SD-ledaren för samtal om enskilda politiska frågor.

Det kan jämföras med när Alliansen tog form. Då hade de fyra Allianspartierna förberett ett formellt samarbete i två år innan de tog makten 2006.

– Vi har fortfarande en väldigt lång väg att gå till att det ska vara en lågt hängande frukt att vi klarar av att leverera på löftet om att ge Sverige en ny regering.

Men du kan tänka dig att leda ett konservativt block?

– Alla partiledare, i någon mån, måste vara beredda att stå till förfogande för statsministerposten. Sedan tycker jag det är naturligt att hur stort förtroende man har hos svenska folket, eller hur stort stöd ens parti har, är det avgörande.

Här har Ebba Busch Thor en speciell position i svensk politik. Hennes parti Kristdemokraterna är ett av de minsta partierna, men samtidigt är hon den partiledare som toppar förtroendemätningar.

Så sent som i oktober rapporterade SVT att Busch Thor är den partiledare med högst förtroende hos väljarkåren.

– Jag vore dum och skulle svika mina överordnade löften till väljarna om jag sade nej, om det vore det avgörande. Men som jag ser det är Ulf Kristersson den naturliga statsministerkandidaten för en ny regering i Sverige, säger KD-ledaren till Nyheter Idag.

Stöd Nyheter Idag

Vill du se Nyheter Idag fortsätta borra i regeringsfrågan inför nästa val?

Som PLUS-prenumerant får du inte bara tillgång till mer material, du hjälper även oss att vässa vår journalistik.

Klicka här för att teckna en prenumeration på en av Sveriges billigaste betalväggar!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag