SD-toppens attack mot Hahne: ”Etnonationalistisk flaggviftande falang”

Sven-Olof Sällström och William Hahne. Foto: Riksdagen / Facebook / Pressbild sdu.nu
  • Måndag 2 mar 2015 2015-03-02
E-post 121

STOCKHOLM Sent på söndagskvällen blev det klart att William Hahne blev vald till ny ordförande för SD Stockholm stad. Men alla är inte lika positiva över resultatet. – Går partiet i en etnonationalistisk riktning så blir det utan mig, skriver Sven-Olof Sällström på Facebook.

Under söndagskvällen pågick ett turbulent årsmöte för Sverigedemokraterna Stockholms stad. Sittande ordförande Maria Danielsson fick se sig besegrad av utmanaren William Hahne från SDU. Nyheter Idag har undersökt reaktionerna inifrån partiet och det är allt annat än positiva tongångar på sina håll.

– Framför allt måste utvecklingen mot en etnonationalistisk flaggviftande ”nationaldemokraterna 1:2” avbrytas. Och nej, jag kommer aldrig förlika mig med att den falangen får ökat inflytande, skriver riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström på Facebook.

I diskussioner på Facebook oroar sig partimedlemmar över att Hahnes avancemang i moderpartiet kan leda in rörelsen i en mer radikal inriktning. Men alla är inte lika bekymrade.

– Jag är inte lika säker på att det finns en sådan falang Sven-Olof. Däremot finns det ett stort lokalt missnöje. Jag ser det främst som en seger för detta missnöje och inte som en ideologisk utmaning, skriver den före detta kanslichefen Mikael Valtersson som svar till Sven-Olof.

Kan splittra partiet

Det är ingen ny konflikt som rasar inom Sverigedemokraterna. Redan år 2001 skapades partiet Nationaldemokraterna som en utbrytning ur Sverigedemokraterna efter en intern splittring. Nationaldemokraterna, som lades ner våren 2014, beskrevs länge som ett mer radikalt alternativ till SD – speciellt då det fanns tydliga kopplingar till rent högerextrema organisationer.

Ideologiskt argumenterade Nationaldemokraterna för en såkallad ”etnonationalism”, en form av nationalism där etniciteten utgör grund för medborgarskap.

– Man vill skapa ett homogent samhälle efter etnisk sammansättning. Med etnicitet menar man normalt begrepp som folkstam och gemensamma rötter, alltså var man har sina rötter, förklarar Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo för Nyheter Idag.

Nu finns indikationer på att historien kan upprepa sig igen. Många partiaktiva i Sverigedemokraterna tolkar Hahnes avancemang som att en ny ideologisk strid kan komma att bli verklighet i partiet – en strid som likt 2001 splittrade partiet och skapade en utbrytargrupp.

– Går partiet i en etnonationalistisk riktning så blir det utan mig, konstaterar Sällström på Facebook.

Nyheter Idag söker William Hahne för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag