SD tryckte på fel knapp om länkskatten och uppladdningsfilter

Foto: Frankie Fouganthin samt Diliff / Wikimedia Commons
  • Tisdag 26 mar 2019 2019-03-26
E-post 709

Det skulle bli två SD-röster emot länkskatt och uppladdningsfilter i Europaparlamentet idag, men de bägge SD-ledamöterna tryckte på fel knapp. Sverigedemokraternas officiella Twitterkonto medger att de tryckte fel. – Vad som hände var att mitt under sittande möte valde man att göra justering i ordningen kring voteringen i sig, förklarar presschefen Henrik Gustafsson.

Det stormar i sociala medier runt Sverigedemokraterna efter de bägge SD-ledamöterna i EU-parlamentet Peter Lundgren och Kristina Winberg tryckt på fel knapp. Inför omröstningen om de kontroversiella förslagen om länkskatt och uppladdningsfilter har Sverigedemokraterna markerat kraftigt att de är emot.

Det var i den avgörande frågan om att tillåta ändringar i förslaget som möjligheten för att stryka artikel 11 och 13 skulle kunna bli möjligt. För att skapa den möjligheten förväntades ledamöterna rösta ”ja”, alltså att tillåta ändringar av liggande förslag. Men istället tryckte SD-ledamöterna på ”nej”-knappen varför parlamentet senare endast hade möjlighet att rösta på förslaget i sin helhet.

– Vad som hände var att mitt under sittande möte valde man att göra justering i ordningen kring voteringen i sig. Detta framgick inte på ett tydligt sätt där talmannen också var smått förvirrad. Det innebar att vår befintliga voteringslista blev obsolet, säger SD-presschefen Henrik Gustafsson till Nyheter Idag.

Enligt Gustafsson kan kaoset i parlamentet gjort att fler ledamöter från andra partier också röstat på fel knapp. Det är något som SD försöker undersöka om så har skett.

– Voteringsjustering lämnades in direkt och godkändes omgående. Vårt agerande påverkade inte utfallet i sig, men det är inte heller uteslutet att fler ledamöter röstat fel. Vi undersöker det i detta nu, fortsätter han.

Möter hård kritik i sociala medier

Feltrycket skulle kunna vara helt avgörande. Lagförslagen, som av kritiker beskrivs ”döda internet som vi känner det”, gick igenom med endast fem rösters marginal. Det betyder att SD-rösterna var riktigt nära att kunna avgöra frågan.

I en tweet från kontot ”SD i Europarlamentet” förklarades att ”ni minns kanske att detta konto skrev att det var stökigt i kammaren vilket det var. Därför gick våra ledamöter på nästa rad i röstprotokollet vilket var ett nej, men det var ju för själva hela förslaget i sak”. Den tweeten har senare raderats.

I sociala medier möter nu Sverigedemokraterna svidande kritik för fadäsen. Samtidigt meddelar källor i Sverigedemokraterna, som själva är djupt kritiska till parlamentsledamöternas feltryck, att partiet undersöker om det går att korrigera det hela i efterhand. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali menar att så ej är möjligt.

”Man kan föra till protokollet att man menade rösta annorlunda men inte ändra voteringens resultat”, skriver han i en tweet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag