SD-valsedlar plockades bort i kyrkovalet: ”Imorgon polisanmäler vi”

Foto: Benny Mårtensson
  • Söndag 17 sep 2017 2017-09-17
E-post 6979

HÖRBY Kyrkovalet i Hörby i Skåne anklagas för valfusk efter att Sverigedemokraternas valsedlar inte låg tillgängliga tillsammans med andra partier. Ordförande för SD-föreningen i Hörby, Johan Ohlin, säger till Nyheter Idag att han tänker polisanmäla saken. När Nyheter Idag ringer valförrättaren Monika Hall lägger hon på luren. – Jag kan inte prata med dig nu, vi har jättemycket att göra, säger hon.

Sverigedemokraternas valsedlar saknades i församlingshemmet i Hörby när Benny Mårtensson skulle rösta i kyrkovalet på söndagen. Trots att han frågade efter Sverigedemokraternas valsedlar, fick han till svar att inga sådana fanns att tillgå. Han passade även på att ta en bild som visar att valsedlar för övriga partier finns närvarande, men där valsedlarna från SD saknas.

– Jag påtalade att valsedlarna saknas, men då sa de att SD inte fanns med på kyrkovalslistan. Det är konstigt eftersom SD satsar i kyrkovalet.

Istället fick Benny Mårtensson ta en blank valsedel och skriva Sverigedemokraternas namn på den, säger han.

SD-ordförande: Vallokalerna har fått SD-valsedlar

När Nyheter Idag talar med Johan Ohlin, ordförande för Sverigedemokraternas kommunförening i Hörby, säger han att han känner till att valsedlarna saknats i vallokalen. Ohlin säger att flera personer reagerat på att partiets valsedlar saknades.

– Så fort jag fick uppgifter om detta ringde jag till en medlem som hade extra valsedlar. Han hastade dit, men när han kom då låg där fem till tio valsedlar från SD.

Vidare understryker Ohlin att församlingen fått mer än tillräckligt med valsedlar.

– Jag har distribuerat 6000 valsedlar för varje val. Sedan har församlingen delat upp dom mellan vallokalerna. Min fru var även senare i församlingshemmet i Hörby och då såg hon att de hade oöppnade förpackningar med Sverigedemokraternas valsedlar, så de hade man plockat fram efter klagomålen.

Valförrättaren lägger på luren

Nyheter Idag har talat med valnämndens ordförande Paul Erik Jönsson i Hörby. Han berättar att valförrättaren, alltså den som formellt är röstmottagare i vallokalen i församlingshemmet, heter Monika Hall. Han lovar att återkomma med ett telefonnummer till Hall, men två timmar senare har han ännu inte hört av sig. Istället lyckas Nyheter Idag hitta ett telefonnummer på annat sätt.

– Jag kan inte prata med dig nu, vi har jättemycket att göra, säger Monika Hall.

När jag kan ringa?

– Det vet jag inte, hej då, säger hon och lägger på luren.

SD-ordförande Johan Ohlin ser allvarligt på att valsedlarna saknades och berättar att han tänker polisanmäla saken under morgondagen. Han säger att han fått uppgifter om att valförrättaren förnekat att det över huvud taget skulle finnas valsedlar från SD i vallokalen, oklart varför.

– Vi har åtminstone tre av varandra oberoende vittnesmål som säger samma sak. Det rör sig om en tid där det inträffat under förmiddagen, kanske upp emot två timmar som det saknats valsedlar för SD i vallokalen.

Även om Sverigedemokraternas valsedlar saknas går det att rösta på partiet ändå med hjälp av en blank valsedel, men det finns stora problem med det, förklarar Ohlin.

– Man kan skriva Sverigedemokraterna på en blank valsedel och det är ju fullt möjligt att göra så naturligtvis. Men risken är att man skriver fel och då blir rösten ogiltig. Jag har fått uppgifter att en del bara skrivit ”SD” och då blir rösten ogiltig, det måste stå Sverigedemokraterna. Sen blir det problem med personröster också.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag