SD vill bygga i klassisk stil – anklagas för ”repressiv politik”

Gabriel Kroon (SD) och Läkarhuset vid Odenplan. Bild: Pressbild/Holger Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 2 maj 2023 2023-05-02
E-post 0

Sverigedemokraterna i Stockholm vill att Läkarhuset vid Odenplan efter den planerade rivningen ska ersättas av en byggnad i klassisk stil, vilket får Erik Stenberg, arkitekt och lektor vid KTH, att gå i taket. Han menar att klassisk arkitektur står för ”en repressiv politik” med inspiration från antika slavsamhällen.

– Det visar på att frågan om att inte bygga klassiskt är en ideologisk fråga för den vänstervridna arkitektureliten, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Stockholm stad, till Nyheter Idag.

Fastighetsägaren Skandia planerar att riva det 70-år gamla Läkarhuset vid Odenplan, då det anses vara för slitet och ha för lågt i tak för att fungera som kontor. Istället vill man bygga en cirka 80 meter hög skyskrapa som ska fungera som kontorshotell med butiker i bottenplan.

Men Sverigedemokraterna i Stockholms stad vill att man istället bygger det nya huset i klassisk stil, rapporterar Mitt I Stockholm.

– En grotesk betongskyskrapa ska inte ersättas av en annan. I stället vill vi ha klassisk arkitektur i nyrenässans,  säger gruppledaren Gabriel Kroon (SD) till Mitt I Stockholm

SD:s förslag sågas emellertid av Erik Stenberg, arkitekt och lektor vid KTH, som menar att det innebär en ”repressiv politik” med inspiration från historiska slavsamhällen att bygga i klassisk stil.

– Det blir en repressiv politik när vurmen för klassisk arkitektur blir styrande. Om man går ända tillbaka till antiken var det till exempel slavar som byggde husen Det pekar bakåt till en tid man säger var bättre. Men bättre för vem? säger Stenberg till Mitt I Stockholm.

Lyssna även på: Folkets hus och överhetens byggnader

Gabriel Kroon säger till Nyheter Idag att Stenbergs kommentar visar att det hela blivit en ”ideologisk fråga”.

– Stenberg säger i praktiken att den som vill bygga klassiskt står för en repressiv politik och stöder slaveriet. Det visar på att frågan om att inte bygga klassiskt är en ideologisk fråga för den vänstervridna arkitektureliten, säger Kroon och fortsätter:

– Det verkar finnas en rädsla hos framförallt arkitektur-eliten på KTH att man ska gå bort från det här modernistiska stilarna, som gjort att alla våra globala västerländska städer ser allt mer likadana ut. Att man ska gå tillbaka till att varje stad ska få olikheter och bli mer unik i sin arkitektur.


Bli PLUS-medlem och läs hela intervjun med Gabriel Kroon.

Varför är arkitekt-eliten mot klassisk och enhetlig arkitektur?

Vad kan politikerna göra åt arkitekternas betonglådor och skyskrapor?

Var står de övriga konservativa partierna i frågan?

Bli PLUS-medlem nu!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag