SD: Virkesavgiften ännu ett dråpslag mot landsbygden från regeringen

Foto: Nyheter Idag/Pressbild
  • Tisdag 7 jan 2020 2020-01-07
E-post 15438

S-MP-regeringen gör med sin politik det svårare, inte lättare, att bo utanför storstadsregionerna. Det senaste exemplet är den avgift som påförs skogsägare för virkesupplag vid allmän väg. Om hela Sverige ska leva går det inte att ständigt höja skatter och införa nya avgifter. Det behövs en ny väg framåt, skriver Thomas Morell (SD).

Den sittande regeringen gör allt i sin makt för att utarma den svenska landsbygden.

Det kan omöjligt tolkas på annat sätt när det gång på gång införs skatter och avgifter som direkt slår mot det småskaliga företagandet och boendet utanför storstadsregionerna. Bränsleskatter ökar kostnaderna för både arbetspendling och transporter för den företagen som verkar ute i landet. Särskilt allvarligt är det när de mindre företagen får så stora kostnader att det inte längre är möjligt att bedriva en verksamhet.

Detta slår ovillkorligen och hänsynslöst mot de som lever och verkar runt om i landet. Senaste påfundet, förutom de kraftigt höjda bränsleskatterna, är den avgift på 2 900 kronor som påförs skogsägare för virkesupplag vid allmän väg.

För mindre skogsägare är den avgift för att lägga upp virke som påförs efter 1 januari i år kännbar, ty den läggs ovanpå höjningen av dieselbränslet.

Läs även: Reinfeldt till attack mot Danmark för gränskontrollerna: ”Kommer bara att skapa nya krig”

Regeringen har genom sitt agerande i praktiken slagit in på en politik som i en förlängning avfolkar den svenska landsbygden. De ständiga skattehöjningarna på bränsle innebär att individen får det allt svårare att få sin ekonomi att gå ihop eftersom kostnaderna för arbetspendling ökar kraftigt.

Med högre bränslepriser innebär det också att industrier får högre transportkostnader vilket innebär att företag flyttar från de mindre orterna. Ökade transportkostnader betyder också att mat, kläder, mediciner och andra livsnödvändiga varor stiger i pris.

Avfolkningen runt om i landet är tydlig när man ser öde butiker, nedlagda skolor och industrier. I Norrlands inland är flera mindre orter nästan uteslutande befolkade av pensionärer och det är en direkt följd av den förda politiken.

Med den nu föreslagna avgiften försvårar man ytterligare för det småskaliga företagandet inom skogsindustrin. Ett företagande som är vanligt runt om i landet och som ofta har gått i arv från generation till generation. Utvecklingen är oroande och kommer att leda till ytterligare avfolkning när de stora skogsbolagen köper upp de mindre familjeföretagen.

För oss sverigedemokrater är den här utvecklingen oroväckande och vi vill med kraftfulla åtgärder bromsa avfolkningen av landsbygden. Till skillnad mot regeringen ser vi värdet i en väl fungerande landsbygd där nya generationer kan bruka jord och skog, men också driva småskaliga industrier även på mindre orter. Det skapar förutsättningar för en levande landsbygd och att barnfamiljer väljer att bo i mindre orter vilket också skapar möjligheter för butiker och skolor också på landsbygden.

Sverigedemokraterna har svaren på dessa frågor och vi står för en politik som också ger människorna valmöjligheten att leva och verka utanför storstadsområden.

Skall hela Sverige kunna leva är det inte möjligt att ständigt påföra nya skatter och pålagor. Regeringens politik är direkt skadlig för landet och det behövs nya idéer för att vända den negativa trenden. Sverigedemokraterna är en garant för att vända utvecklingen.

Läs även: Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna”

Om debattören

Thomas Morell från Skaraborg är ledamot i trafikutskottet och talesperson för Sverigedemokraterna i yrkestrafikfrågor.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag