Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna”

Foto: Nyheter Idag/Mikael Willmarsgård
  • Måndag 6 jan 2020 2020-01-06
E-post 2819

MALMÖ/STOCKHOLM Det är inte bara att Socialdemokraterna och Stefan Löfven är ytterst politiskt ansvariga för att antisemitism tillåts öppet i klassrum på skolor i Malmö. Socialdemokratern har själva en kultur där antisemiter släpps in och inte bara tolereras utan även möjliggörs, uppger Johan Westerholm, ansvarig utgivare på Ledarsidorna, som har ett frankt budskap. – Enda sättet att återupprätta förtroendet för sin person och för partiet i frågan om antisemitism är att Stefan Löfven börjar utesluta folk som inte hör hemma i partiet, säger han.

Johan Westerholm har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna, ett parti han lämnade förra året. Eller som Westerholm formulerar det: ”Jag lämnade inte partiet. Partiet lämnade mig och många andra.”

Det Westerholm sett som en ovilja att göra upp med en institutionaliserad – och växande – antisemitism inom partiet var ett av skälen att Westerholm, som har kontakt med flera judiska organisationer och församlingar, till slut kapade banden.

Den senaste tiden har flera för Socialdemokraterna pinsamma uttalanden gjorts om antisemitism, säger Johan Westerholm.

Läs mer: ”Viker inte en millimeter” – SSU Skåne försvarar ”krossa sionismen”-sången

Han nämner Lisa Bjurwalds artikel i den LO-anknytna tidningen Dagens Arena och en intervju i Sydsvenskan med kommunalrådet i Malmö Anders Rubin (S).

Lisa Bjurwald driver i sin artikel tesen att anklagelserna mot Jeremy Corbyn om antisemitism saknar stöd. Bjurwald skriver: ”Precis som hos svenska Socialdemokraterna finns enstaka individer, sällan ens med partiuppdrag, som uttryckt sig antisemitiskt.”

Johan Westerholm reagerar mycket starkt på det påståendet.

– Det är till att börja med en ren faktaförfalskning. Det handlar inte om enstaka fall. Labour har erkänt problemen och tillsatt en egen utredning. I utredningen har det kommit fram ett stort antal, säger han.

Bjurwalds påståenden motsägs också av att Jewish Labour Movement, en judisk organisation som stöttat Labour, har uppmanat Labour att erkänna att antisemitism är institutionaliserat inom partiet. Samt en intern utredning inom Labour gällande 130 olika fall där bland annat en medlem kallat judar för ”kroknäsade manipulativa lögnare”.

Nyheter Idag söker Lisa Bjurwald och Dagens Arena för en kommentar.

Så långt Dagens Arena-texten. Johan Westerholm beskriver Malmö som Sveriges – och Socialdemokraternas – sorgebarn vad gäller antisemitism. I en färsk artikel i Sydsvenskan vittnar judiska lärare om hur elever kunnat ropa Heil Hitler och skolledningen inte velat polisanmäla och hur de döljer sin judiska identitet av rädsla för repressalier.

Kommunalrådet Anders Rubin och hans kollegor har varit medvetna om problemet under lång tid. Redan för 16 år sedan skrev Sydsvenskan om antisemitism i Malmös skolor.

Därför tycker Westerholm att det är häpnadsväckande och mycket problematiskt när Anders Rubin i en intervju med Sydsvenskan säger att man ”möjligen var sent på bollen” i att agera mot antisemitism.

– De säger att de blev medvetna om problemet för ungefär tio år sedan. Det är 2010. Jag tror inte på det han säger. Men det kanske är så att han tror på det själv och då är det riktigt jävla illa. Då är det en väldigt hög grad av självförnekelse och då är frågan om han ska ha jobbet som kommunalråd, säger Johan Westerholm.

Hur ser situationen ut i Malmö?

– Så här är det. Fortsätter församlingen att krympa i samma takt som tidigare kommer den inte att finnas kvar vid valet 2026. Man spottar efter judar, hotar, tillmälen, skadegörelse av judiska symboler och egendom. Det är en lågintensiv form av terror, en långsam etnisk rensning av judar som pågår i Malmö.

Bli prenumerant och läs om:

– den socialdemokratiske riksdagsledamoten som vill att judar tar avstånd från Israels politik. 

– lokale S-toppen i Malmö med ökända antisemitiska konspirationsteorier

– tveksamheter mot Stefan Löfven

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag