SD:s förslag gick igenom – EU terrorklassar Ryssland

Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)
  • Onsdag 23 nov 2022 2022-11-23
E-post 1468

På onsdagen röstade EU-parlamentet för sverigedemokraten Charlie Weimers förslag om att klassa Ryssland som en terrorstat med siffrorna 494 mot 58, rapporterar Euronews.

Resolutionen fördömer Rysslands invasion och försök att annektera delar av Ukraina, och anklagar Ryssland för krigsbrott som mord på civila, plundring och våldtäkter.

”Ryssland utgör en säkerhetsrisk för hela den europeiska kontinentens och den regel-baserade internationella ordningen” enligt resolutionen, som innehåller inslag från ytterligare två förslag till resolutioner förutom den som lades fram av Charlie Weimers.

– I nuläget saknas ett europeiskt juridiskt ramverk för att klassa stater som sponsorer av terrorism. Syftet med mitt initiativ är att europeiska stater etablerar ett sådant ramverk som gör att exempelvis ryska statens tillgångar inklusive oligarkers tillgångar utomlands ska kunna konfiskeras för att användas till återuppbyggnaden av Ukraina, sade Weimers tidigare till Nyheter Idag om resolutionen.

– Det handlar om att skärpa sanktioner, inte minst sekundära sanktioner, det vill säga stater som fortsätter att understödja det ryska kriget genom att handla med dem och så vidare. Att man kan rikta in sig på dem också, fortsatte han.

Läs även: SD vill terrorklassa Ryssland: ”Kommer få effekter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag