SD:s lösning: Återvändande

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 10 feb 2020 2020-02-10
E-post 4885

STOCKHOLM Kostnaderna för ekonomiskt bistånd fortsätter att öka på grund av invandring, visar en rapport från SKR. Regeringen säger att man blivit bättre på att få människor i jobb men erkänner att mer måste göras. Sverigedemokraterna vill satsa på ökat återvändande.
– Vi bara förutsätter att människor kommer till Sverige och vill bo här livet ut och sedan bygger vi politiken utifrån det. Men så är det inte för alla, säger Henrik Vinge, gruppledare för SD i riksdagen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen prenumererar. Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

I SKR:s rapport pekas nyanlända migranter ut som den stora anledningen till att kostnaderna för ekonomiskt bistånd – socialbidrag – ökar i landets kommuner. Migranterna lyckas helt enkelt inte få jobb under de två år som staten står för notan – den så kallade etableringstiden.

Ur rapporten: ”En förklaring till volymökningen är att många av de nyanlända som kom under det stora flyktingmottagandet runt 2015 lämnar etableringsprogrammet under 2019. Etableringsprogrammet ger ingen möjlighet att kvalificera sig till a-kassa eller sjukförsäkring, vilket innebär att många blir beroende av ekonomiskt bistånd för sin försörjning.”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är enligt Sveriges Radio inte förvånad över att kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökar. Nordmark skyller på neddragningar inom arbetsmarknadspolitiken under 2019. Nordmark uppger att regeringen lagt ökade resurser på arbetsmarknadsområdet.

– Min ambition som arbetsmarknadsminister nu är att se till att de resurser vi tillför ska ge resultat och att vi kommer på banan igen, för tittar man så har det gått bättre och bättre, vi blir duktigare och duktigare på att snabbt få människor i arbete, men mycket mer behöver göras, säger hon till Sveriges Radio.

Läs även: Villkorligt frigiven hustrumördare skulle tillfredsställa sexuella behov – mördade sexarbetare

Sverigedemokraternas Henrik Vinge delar inte Nordmarks optimism.

– Det är väldigt lite som talar för att vi ska kunna få de nyanlända som finns längst från arbetsmarknaden in i arbete. Det finns inget annat land i den moderna världen som har lyckats med det, säger han.

Gruppen med migranter som står långt utanför det svenska samhället bör enligt SD få incitament att återvända hem.

– Vi bara förutsätter att människor kommer till Sverige och vill bo här livet ut och sedan bygger vi politiken utifrån det. Men så är det inte för alla, säger Henrik Vinge och fortsätter:

– Jag tror man underskattar viljan att bo i sitt eget hemland.

Hur många handlar det om?

– Jag vet inte. Det avgörande är att vi skapar förutsättningar för att man kan återvända. Ska det vara någon mening krävs det ett större belopp, säger Henrik Vinge som också är öppen för att Sverige kan hjälpa på plats för att underlätta ett återvändande.

Henrik Vinge säger att han uppfattar en genuin oro hos folk i allmänhet och han tycker att den sittande regeringen är ansvarig.

– Stämningen i samhället är riktigt allvarlig. Många människor lever i dag i mer eller mindre etniska och kulturella enklaver. Med nuvarande splittringspolitik så kommer det här bara att öka.

Hur ser du på möjligheterna för er politik att få genomslag under den här mandatperioden?

– Jag har inte sett några tecken på att regeringen haft någon som helst vilja att erkänna verkligheten. Men kan vi vara med och bilda regering 2022, då är det klart att vi kommer att kunna göra konkreta saker som får betydelse. Så det ser jag mycket positivt på.

Läs även: Tältbluffen: Migrantlägret i Solna tomt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag