SD:s villkor för att stödja Alliansen: Lööf hålls borta från migrationspolitiken

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 1019

SVERIGE I tisdagens omröstning i riksdagen valde som väntat en majoritet av ledamöterna, 204 mot 142, att avsätta Stefan Löfven (S) som statsminister. Han kommer nu att leda en övergångsregering fram tills att en ny tillträder. – Jag tror att det var trettonde gången vi har försökt få bort honom. Till slut fick vi med oss de andra. Det är inte alltid 13 är ett otursnummer, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna.

I sitt tal efter omröstningen framhävde Löfven återigen vikten av att bryta blockpolitiken. De sju partierna bör enligt den avgående statsministern samarbeta för att stänga ute det åttonde – Sverigedemokraterna – från inflytande. Men samarbete över blockgränserna innebär inte stöd från vänster till höger om man får tro Löfven. Alliansen kan inte räkna med att Socialdemokraterna stöder en Alliansregering.

– Det skulle etablera en odemokratisk och ologisk praxis som innebär att de borgerliga skulle regera oavsett storlek, sade Stefan Löfven.

Kritiken lät inte vänta på sig. Fredrik Johansson, politisk planeringschef hos Moderaterna sågade Löfvens syn på ”blocköverskridande samarbete” på Twitter.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, sade efter omröstningen att det var en stor lättnad att äntligen få bort Stefan Löfven som statsminister. Nu börjar den verkliga processen med regeringsbildandet. Karlsson utesluter inte att SD kommer stödja en Alliansregering men konstaterar samtidigt att mycket litet är känt om vad Alliansen har för konkret politik.

– Det är egentligen rätt förbluffande att en hel valrörelse och ett val har gått utan att Alliansen har klarlagt vilken politik de tänker driva, säger Mattias Karlsson.

Han är tydlig med att Centerpartiets eventuella inflytande på migrationspolitiken kommer avgöra om SD kan stödja en Alliansregering.

– Vi har fyra fokusområden. Men migrationsfrågan är den viktigaste. Vi kan tolerera Moderaternas migrationspolitik även om vi skulle vilja ha en mer restriktiv politik. Men Centerpartiets migrationspolitik är fullständigt omöjlig att stödja.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag