Se den hyllade totalsågningen av västs ”historiska skuld”

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 5 jul 2023 2023-07-05
E-post

Ett klipp där den brittiska författaren Douglas Murray totalsågar idén om att väst har en historisk skuld för den transatlantiska slavhandeln har blivit viralt på sociala medier.

– Vad vi har är en situation där de mest dygdiga länderna framställs som de värsta. Det är sjukt, och de flesta av oss är trötta på det, säger Murray bland annat.

Igår var firade USA sin nationaldag 4 juli, och med anledning av att många svarta i USA hellre firar ”juneteenth” till minne av när General Gordon Granger avskaffade slaveriet i Texas den 19 juni 1865, ägnade Piers Morgan ett program på TalkTV kring frågeställningen om vi ska be om ursäkt för det förgångna, som exempelvis den transatlantiska slavhandeln, där vissa menar att vita är skyldiga svarta ett skadestånd för forna tiders slavhandel.

En som inte tycker det är den brittiska författaren och krönikören Douglas Murray, som lade ut texten i ett klipp som blivit viralt på sociala medier.

– Allt har konsekvenser, all historia har konsekvenser och följder. Men om vi ska spela det här spelet rättvist, borde vi i alla fall titta på alla andra länder runt världen som var inblandade i slavhandeln, som helt enkelt inte är intresserade av skadestånd, säger Murray och fortsätter:

– Det osmanska riket, de arabiska länderna, som inte bara handlade med betydligt fler slavar än atlanthandeln men också kastrerade männen så det inte skulle finnas fler afrikanska slavar efter dem, de arbetade sönder dem.

– Jag ser inget intresse i Afrika för att betala skadestånd för att de sålde sina afrikanska bröder och sysslar till slaveri, eller arbeta sönder dem även idag. Det finns slaveri i Afrika än i dag, faktum är att det finns mer slavar i världen idag än under höjden av den transatlantiska slavhandeln.

– En del av oss är helt enkelt en smula uttråkade av att höra människor slita upp läkta sår och sedan gnälla om sin smärta, eller sin påstådda smärta. För alla skulle kunna göra det här, en miljon européer stals av nordafrikaner under de årtionden som de nordafrikanska barbaresk-piraterna bedrev slavhandel. Var skulle det ta slut?

– Svaret är att det skulle inte ta slut, för ingen som lever idag har faktiskt upplevt lidandet och ingen som lever idag är skyldig till det.

– Och jag skulle vilja påpeka en annan sak om jag får: Det är alltid de länder som folk vill komma till som utsätts för det här. Storbritannien, liksom USA och Frankrike, är de mest åtråvärda målen för migranter över hela världen, och har varit det i århundraden.

– Varför är det så? Det är inte för att vi är rasister, det är för att vi är bättre, det är för att vi är goda, det är för att när vi ser rasism så uppmärksammar vi det och erkänner det som en synd. Försök hitta det i Afrika, försök hitta det i Mellanöstern eller i Kina. Ingen skulle lyssna. Så vad vi har är en situation där de mest dygdiga länderna framställs som de värsta. Det är sjukt, och de flesta av oss är trötta på det.

Se Douglas Murrays utläggning här:

Läs även: Namninsamling kräver: ”Ta ner Carl Von Linnés staty i Sverige!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag