Se klippet där amerikansk polis pungsparkar en försvarslös man

Helikopterfilmen från Kalifornien. Foto: Faksimil Youtube
  • Lördag 11 apr 2015 2015-04-11
E-post 46

USA Ännu en film som visar den amerikanska poliskåren i diskuterbar action har letat sig upp på Internet. Efter ett gripande utanför amerikanska San Bernardino utdelade ett stort antal poliser slag och sparkar mot en gripen tjuv.

Att den amerikanska poliskåren kan vara överdrivet våldsam kommer knappast som någon nyhet för någon. Bara under det senaste året har kåren fått ta emot skarp kritik från både höger och vänster efter att dess anställda vid flera tillfällen hamnat på film under väldigt våldsamma gripanden.

Den senaste i raden av kontroverser är en film tagen från en av TV-kanalen NBC:s nyhetshelikoptrar. På filmen, som utspelar sig i San Bernardino i södra Kalifornien, kan man se hur 13 polismän sparkar och slår en misstänkt hästtjuv efter att han tvingats ned på marken och gripits.

Hästtjuven, som av amerikanska medier identifierats som en 30-åring hemmahörande i grannstaden Apple Valley, hade på torsdagen lyckats ta med sig sitt byte ut i öknen när den lokala poliskåren till slut fick stopp på honom.

Efter att ha träffats av polisens taser, alltså en sorts elpistol, föll mannen från hästens rygg och slog i marken. Ytterligare ett skott gjorde honom liggande. De två polismän som först nådde fram till den misstänkte nöjde sig dock inte med att bara gripa honom. När mannen fortfarande låg ner riktade den ene polismannen två sparkar mot hans ansikte, medan hans kollega sätter en välriktad fot i den gripnes skrev.

Liggandes på 30-åringen fortsätter sedan de två poliserna att ösa slag mot rygg och ansikte tills de undsätts av ytterligare sju poliser – men i stället för att understödja sina kollegor vid gripandet fortsätter de nya poliserna att slå och sparka mot mannen på marken.

Ska internutredas

Enligt sheriff John McMahon har man inlett en intern utredning över det inträffade. I en intervju med LA Times tar han avstånd från det påstådda övervåldet.

– Det är oroande och det verkar som om det begåtts ett brott mot vår policy, i vilken utsträckning kommer i slutändan att fastställas av vår undersökning, berättade han för tidningen.

30-åringen från Apple Valley är dock inte oskyldig. Han har tidigare gripits och dömts vid ett flertal tillfällen och misshandeln i öknen föranleddes av en tre timmar lång polisjakt där han vägrat att gripas. Anledningen till att polisen inledde jakten på mannen var en misstanke om identitetsstöld.

Nedan kan ni se hela klippet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag