Se Microsoft-presentationen som fick åskådarna att häpna

Bild: Youtube
  • Fredag 9 okt 2015 2015-10-09
E-post 26

USA I samband med Microsofts höst-event i New York fick företrädare för spel- och datorindustrin se ännu en förhandsvisning av företagets uppfinning Hololens. Åskådarna fick ta del av ett nytt actionspel som går under arbetsnamnet Project XRay. På videon från eventet hör man flera gånger hur ett imponerat sus går genom salen.

Hololens är en teknik som bygger på hologram. Med Microsofts speciella glasögon kommer bäraren att kunna lägga ett extra lager verklighet ovanpå den som redan existerar och som kan uppfattas av våra fem sinnen. Med andra ord kommer det att bli möjligt att bygga upp och interagera med virtuella saker i din omgivning. Microsoft kallar tekniken för mixed reality.

Scenariot känns igen från science fiction såsom Star Wars och Star Trek, men har fram till nu varit en idé som enbart existerat i Hollywoods filmstudior.

Vad vill du göra? Gå runt på planeten Mars? Spela datorspel med ditt eget hem som spelplan? Designa en fullskalig motorcykel i realtid? Föra en konversation i ditt vardagsrum med någon kär vän som i själva verket befinner sig hundratals mil bort? Allt detta och mycket mer kommer enligt Microsoft snart att bli möjligt med den nya tekniken.

Mark Hachman på tidningen Pcworld har fått en förhandsvisning av glasögonen. En av sakerna han provade var just att promenera på planeten Mars.

”Igår gick vi på Mars. Vi kunde se den röda jorden under våra fötter, och när vi vände oss om såg vi klippor och jord försvinna mot horisonten. När vi gick framåt ändrades vyn och nya föremål kom närmre, som vi kunde sitta på huk och undersöka.” skriver Hachman i en artikel som översatts av det svenska prylmagasinet M3.

Microsoft meddelade på eventet att Hololens från och med början av nästa år kommer att kunna köpas av utvecklare som vill skapa upplevelser och program för produkten. Priset för ett utvecklarexemplar kommer att vara 25 000 svenska kronor. Microsoft har ännu inte gett något besked om när Hololens kommer att erbjudas till konsumenter. En uppskattning är att det kommer att dröja mellan 3 och 5 år.

Nedan kan du se ett klipp från Microsofts demonstration.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag