Se nya kampanjen för asylrätt: ”Vart är vi på väg?”

Ja, var är vi på väg? Det funderar kändisarna på i en ny kampanjvideo för asylrätten. Foto: Faksimil Facebook
  • Söndag 3 apr 2016 2016-04-03
E-post 189

SVERIGE En ny kampanj med titel ”Vart är vi på väg” har lanserats som en protest mot den rödgröna regeringens nya tuffare regler för asylmottagning till Sverige. I samband med kampanjen har en video lanserats som i skrivande stund fått över 700 000 visningar på Facebook.

Efter att den rödgröna regeringen i höstas svängde i frågan om svenskt asylmottagande och införde gränskontroller har antalet asylsökande som tar sig till Sverige minskat. I den nya asylpolitiken, som till stor del även ligger på EU-nivå, har Sverige skjutit till 700 miljoner kronor till Turkiet. Totalt får Turkiet 3 miljarder euro från Europeiska Unionen för att hantera flyktingkrisen.

– Med anledning av det är vi från EU:s sida berett att skjuta till 3 miljarder euro. Det är inte 3 miljarder euro in i Turkiets statskassa, utan det är 3 miljarder som ska gå specifikt för att förbättra situationen för flyktingarna, förklarade då Löfven till TT rapporterar Svenska Dagbladet.

Men modellen med att låta Turkiet hantera flyktingsituationen där människor flyr från kriget i Syrien har kommit att bli hårt kritiserad. Tidningen Aftonbladet rapporterade nyligen att uppgifter pekar på att turkiska gränsstyrkor skjutit ihjäl minst 16 syriska flyktingar. Även Amnesty International slår larm om att flyktingar deporteras tillbaka till krigets Syrien.

– Vi har sett bildandet av Fästning Europa. Nu ser vi på samma sätt hur kopian Fästning Turkiet bildas, säger John Dalhuisen från Amnesty i ett uttalande.

Kampanj som protesterar mot nya flyktingpolitiken: ”Vart är vi på väg?”

Men det är inte bara Amnesty International som varnar för den nya tuffare asylpolitiken. En rad föreningar och organisationer som värnar asylrätten står bakom en kampanj med titel ”Vart är vi på väg”. I en video, som anspelar på det populära teveprogrammet ”På spåret”, ser vi en rad kända vänsterprofiler som Lars Ohly, Musse Hasselvall, Promoe och Maxida Märak fundera på frågeställningen om vart de är på väg.

– Tio poäng. Vår resa börjar i panik och vinande kulor och detonerande bomber. Vi skrapar ihop det lilla vi kan och lämnar plågsamt familjen bakom oss i hopp om återförening i säkerhet. Money, money, money sade gruppen som satte landet på världskartan, säger programledaren i början av videon.

Samtidigt visas videobilder från ett krigshärjat område som liknar Syrien, varpå deltagarna i de bägge vagnarna får gissa vilket land vi är på väg till. I skrivande stund har kampanjvideon fått över 700 000 visningar på Facebook.

Nedan kan du se videon som just nu går viral i sociala medier. Tillsammans med videon har det även startats ett upprop där du kan protestera mot den tuffare asylpolitiken på sajten Folkkampanj för asylrätt.

#vartärvipåväg2016Svåraste resan någonsin i På Spåret! Ingen gissar rätt – kan du svaret? Se klippet i helskärm, slå på högsta videokvalitet och sitt ner i båten!

Posted by Vart är vi på väg? on Friday, April 1, 2016

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag