Se våldsamma tumultet: Nordisk Ungdom demonstrerar mot sittstrejkande Afghaner

  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 618

STOCKHOLM Vilda gatuslagsmål bröt ut på Mynttorget utanför riksdagen på tisdagskvällen när ultranationalistiska Nordisk Ungdom genomförde en protestaktion mot sittstrejkande afghaner. – Internera, deportera, skrek aktivisterna samtidigt som flera afghaner provocerades varpå vilt tumult uppstod.

”Muhammed, abdullah, go away”, skanderade en grupp om ungefär 15 personer från ultranationalistiska Nordisk Ungdom på Mynttorget utanför riksdagen. Ett femtontal meter framför satt en betydligt större grupp afghaner i protest mot risken bli utvisade. Efter några sekunder blir flera afghaner provocerade av Nordisk Ungdom varpå stort tumult utbröt.

Någon från Nordisk Ungdom kastar en bengal mot afghanerna varpå filtar och annat börjar brinna. Polisen rapporterar att tre personer skadats lindrigt i tumultet. En afghan visar för Nyheter Idag på plats att han blev brännskadad på foten varpå han uppsökte sjukvård.

Nyheter Idag har talat med Fredrik Hagberg, talesperson för Nordisk Ungdom. När Nyheter Idag påtalar att någon från Nordisk Ungdom kastat en bengal, eller i vart fall ett brinnande föremål som skadat personer, är det ingenting han vill kännas vid.

– Jag var inte själv på plats. Vad jag har hört har ingen bengal kastats, det är inget jag vet något om.

Vad tycker du då om att det kastas en brinnande bengal som skadar människor?

– Det låter ju lite otrevligt, för de här illegala flyktingbarnen.

En blev brännskadad på foten, han visade upp det efteråt.

– Det låter ju olyckligt. Typ, jag bryr mig inte.

Du tycker inte det går till överdrift om ni börjar skada människor?

– Jag kan inte uttala mig om någon bengal, vad jag vet har det inte kastats någon bengal. Det kan jag inte svara på, men kollar man på andra filmer av andra aktioner ser man att andra attackerar oss.

Men jag har en video där det syns att en från Nordisk Ungdom kastar mot afghanerna?

– Om det är någon som tagit fram en bengal och kastat är det fel, det är något vi inte gått ut med att man ska göra. Men jag var inte på plats så jag kan inte ta ställning till den händelsen.

I övrigt säger Hagberg att de ”använder våld för självförsvar”. Polisen grep aldrig någon på platsen och ännu är ingen misstänkt, berättar Lars Byström vid Stockholmspolisen för Nyheter Idag. Brottsrubriceringen är i nuläget misshandel.

När Nyheter Idag filmade på plats tillgrep en av afghanerna en av våra kameror ur händerna på vår frilansare. Kameran som tillgreps fortsatte filma händelseförloppet och senare lyckades Nyheter Idag få kameran åter. Tillgreppet filmades även från ytterligare en kamera. Här kan du se det dramatiska videomaterialet från den händelsen.

+PLUS Här tillgriper afghanen videokameran ifrån Nyheter Idag – Allt fångas på film

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag