Seger för islamisterna – polisen nekar tillstånd för koranbränning i hela Skåne efter hoten

Foto: Flickr
  • Fredag 28 aug 2020 2020-08-28
E-post

MALMÖ Av säkerhetsskäl får ingen offentlig koranbränning arrangeras någonstans Skåne, något som Samnytt var först att rapportera om. Det meddelar polisen efter att Dan Park och Rasmus Paludan överklagat avslaget på tillståndet för att demonstrera och bränna koranen i Malmö. Park och Paludan föreslog i sina överklaganden olika platser runt om i Skåne – som exempelvis den lilla orten Höör, som har knappt 8 000 invånare, eller var som helst i Skåne.

Polisen stoppar den planerade koranbränningen i Malmö efter hot mot konstnären Dan Park och danske politikern Rasmus Paludan.

Bakgrunden är att Dan Park hade bjudit in Rasmus Paludan, partiledare för det lilla danska partiet Stram Kurs, för att bränna och på olika sätt ”skända” en koran. Något Rasmus Paludan gjort vid flera tillfällen tidigare i Danmark. Dan Park och Rasmus Paludan ville bränna koranen vid den stora moskén, Islamic center, i Malmö.

Både Dan Park och Rasmus Paludan överklagade under torsdagen beslutet och presenterade olika alternativa platser för koranbränningen.

Man nämnde Helsingborg, Höör, Klippan, Kristianstad, Landskrona och Lund som städer och orter som man hoppas kunna få tillstånd för allmän sammankomst för koranbränningen. Eller ”var som helst i Skåne”.

Men polisen säger nej med hänvisning till säkerhet.

Nyheter Idag har tidigare intervjuat Mattias Sigfridsson, tf polischef i Malmö som uppgav att man var beredd att sätta in stora resurser – minst i paritet med dem som satts in vid nazistdemonstrationer – för att skydda Park och Paludan. Men att det helt enkelt inte räckte mot den hotbild som framkommit av människor som inte vill att koranen ska brännas.

– Vi har haft kontakt med nationella operativa avdelningen om att fördela om resurser från andra delar av landet. Så det är inte det handlade om.

Vad säger det egentligen om situationen i Malmö?

– Ingen polis vill neka tillståndet. Det handlar om säkerheten för arrangörerna och demonstranter, och inte minst tredje person. Jag har kollegor, poliser som snörar på sig kängor och skor varje dag och riskerar livet i sina jobb, just för att människor ska kunna vara trygga, för att värna demokratin. Det här handlar inte om att vi vill hindra någon från att säga sin mening. Det är viktigt att påpeka. Det handlar bara om ordning och säkerhet.

Rasmus Paludan är mycket kritisk.

– Svensk polis har fullständigt kapitulerat för islam. En så fredlig plats som Höör är uppenbarligen inte heller en som svensk polis kan säkra. Islam har övertagit makten i hela Skåne, säger han till Samnytt.

Tidigare har flera muslimska föreningar gått ihop och polisanmält Dan Park och Rasmus Paludan redan innan koranbränningen. Man trycker på att Park och Paludan vill ”förödmjuka” muslimer.

”Denna hets mot folkgrupp borde inte tillåtas”, skriver de muslimska föreningarna.

Att koranbränningen stoppas är något som hyllas av Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Snecker.

”Bra att polisen stoppade aktion”, skriver Snecker.

Även Moderaternas kommunalråd Torbjörn Tegnhammar deltog på torsdagen i en manifestation mot koranbränningen på Rosengårds kulturcenter.

– Våra kommuninvånare behöver inte utsättas för danska koranbrännare, meddelade Tegnhammar i en intervju med Sveriges Radio.

Malmö har under lång tid plågats av svår antisemitism kopplad till invandring från Mellanöstern. Men i ett tal som Tegnhammar höll under manifestationen menade han att Malmö tvärtom är en stad där toleransen ”frodas”.

– Malmö är mångfaldens stad. Här finns ingen plats för hat! Hatet har inget torg i Malmö. Här frodas toleransen, öppenheten och friheten, mässade Tegnhammar.

Läs mer: ”Malmö är redan idag en ”No-go-zone” för judar”

På sociala medier finns det många som är kritiska.

Edward Nordén, Medborgerlig Samling och samhällsdebattören Merit Wager är båda kritiska.

Riksdagsledamoten Jonas Andersson i Linköping tycker att avslaget ger signalen att ”hot, våld och islamism” fungerar för att sätta gränser för yttrandefrihet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag