Seger för Staffanstorp – slipper fyra kvotflyktingar efter vägran

Christian Sonesson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 13 maj 2022 2022-05-13
E-post 1570

STAFFANSTORP Efter att Staffanstorp satt sig på tvären avbryter Migrationsverket anvisningen av fyra kvotflyktingar till kommunen.
– Jag välkomnar det naturligtvis, säger kommuntoppen Christian Sonesson (M).

Kommunstyrelsen i Staffanstorp har beslutat om ett stopp för mottagande av kvotflyktingar för att i stället kunna prioritera ukrainska flyktingar.

På torsdagen var det tänkt att Staffanstorp skulle ta emot fyra kvotflyktingar, men eftersom kommunen vägrar har Migrationsverket beslutat att avbryta den planerade anvisningen. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att familjen har skickats till en annan kommun som har accepterat att ta emot dem.

– Det viktiga för Migrationsverket är att säkerställa att familjen får ett ordnat mottagande, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör för Migrationsverket region syd, i ett uttalande.

– Beslutet innebär inte att Staffanstorp är undantaget från framtida anvisningar, utan vi gör detta för att värna om familjen.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) kommenterar beslutet i Studio Ett.

– Jag välkomnar det naturligtvis, att staten är lyhörda och inte använder de här flyktingarna som något slagträ i debatten.

Han förklarar att Staffanstorp vill fokusera på att hjälpa de cirka 250 ukrainska flyktingar som kommunen ska ta emot i år.

– Vi kommer inte klara av att ta emot den vanliga kvoten av kvotflyktingar också, utan man måste göra prioriteringar. Då är det någonstans rimligt att vi prioriterar flyktingar från vårt eget närområde.

Sonesson är kritisk till bosättningslagen som säger att kommuner har en skyldighet att inhysa ett visst antal flyktingar. Han menar att kommunerna borde få bestämma över sådant själva.

Läs även: This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Läs även: Staffanstorp tar emot Ukrainska flyktingar: ”Det här är människor som har ett verkligt skyddsskäl”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag