Seminarium om ny bok inställt: ”Risk att människor skulle bli kränkta

Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Wikipedia/Andreaze
  • Lördag 8 maj 2021 2021-05-08
E-post 298

SVERIGE Vänsterprofilen Kajsa Ekis Ekmans nya bok om transideologin har blivit omdebatterad och kritiserad. På Mittuniversitetet skulle boken användas som utgångspunkt i ett seminarium om kön och identitet. Men då det fanns risk för att någon kunde bli kränkt ställdes evenemanget in.

På torsdagen var det tänkt att det skulle hållas ett frukostseminarium på Mittuniversitetet med utgångspunkt i Kajsa Ekis Ekmans nya bok ”Om könets existens”.

Men arrangören Forum för genusvetenskap valde att ställa in evenemanget, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi tänkte att boken skulle vara en utgångspunkt för diskussion, men vi valde att ställa in eftersom vi såg att det blev alltför stor risk att det skulle bli en kränkande miljö för personer som skulle delta. Vi vill inte vara en plattform där människor blir kränkta, säger forskaren Sara Nyhlen, ledare för Forum för genusvetenskap, till DN.

– Inför seminariet såg vi en för stor risk att människor skulle bli kränkta och att det skulle uttryckas transfobiska kommentarer och transhat. Det vill vi inte ska hända på våra seminarier, det är inte vi en plattform för, för att uttrycka transhat eller transfobi.

DN: Anser ni att det som framförs i boken utgör transfobi och transhat?

– Det vill jag inte uttala mig om. Boken får stå för sig. Det finns mycket skrivet om den, den är väldigt debatterad senaste veckorna. RFSL har ju skrivit en bra text om faktafelen i boken, säger Sara Nyhlen.

Kajsa Ekis Ekman har avböjt att ge någon kommentar till DN.

Läs även: Recension: ”Allt man känner är inte rätt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag