Sentio augusti: SD slår nytt rekord – S och KD på nya bottennivåer

Det går fortsatt bra för SD men Löfven har all anledning att oroa sig. Bilden är ett montage. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 20 aug 2015 2015-08-20
E-post 3857

STOCKHOLM Ännu en gång slår Sverigedemokraterna ett nytt rekord i Sentios mätningar samtidigt som det ser betydligt dystrare ut för regeringspartiet Socialdemokraterna som får rekordlåga 23,5 procent. – Jag har svårt att se att vi är sämre än Socialdemokraterna, vad gör vi för fel? kommenterar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

Trenden för Sverigedemokraterna pekar spikrakt uppåt i opinionsmätningar. Under onsdagskvällen kunde flera sajter rapportera att SD når nytt rekord i Yougov och för första gången bli största parti i en svensk opinionsmätning. Den trenden bekräftas även i mätningen från Nyheter Idag/Sentio där partiet når nytt rekord med 23,4 procent.

Samtidigt får regeringspartiet Socialdemokraterna det lägsta stödet någonsin med 23,5 procent i samma mätning. Det betyder att det skiljer endast 0,1 procentenheter mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Centerpartiet fortsätter öka

I förra mätningen från Nyheter Idag/Sentio gick Centerpartiet fram något och den trenden ser ut att hålla i sig. I augustimätningen ökar partiet från 6,7 till 7,8 procent, alltså en ökning med 1,1 procentenheter. Även Vänsterpartiet går fram med 1,1 procentenheter varför Centern och Vänsterpartiet är de partier som ökar mest i mätningen.

– Enligt Sentio går Centerpartiet fortsatt starkt i opinionen efter sommaruppehållet. Vi har fått mycket positiv respons på vår politik efter valet 2014. Många är nyfikna på Centerpartiet och uppskattar det vi står för, vilket är bra för Sverige, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson till Nyheter Idag.

Sedan valet förra året är det framför allt Centerpartiets partiledare Annie Lööf som hållt i taktpinnen inom Alliansen. I hennes Almdedalstal tidigare i sommar förklarade hon att Alliansen måste fortsätta våga reformera sin politik och inte fastna i samma hjulspår. Betoning låg på såväl öppenhet mot omvärlden, större valfrihet och framför allt ett friare företagande.

– Det är mycket spännande som händer i Centerpartiet framöver. Redan i nästa vecka håller Annie Lööf sitt sommartal. I september har vi stämma i Falun. Vi kommer lägga fram ett antal nya viktiga förslag den närmaste tiden. Sverige behöver mer närodlad politik och ett ännu starkare Centerparti, förklarar Arthursson.

Även Moderaterna går fram något med 0,4 procentenheter. I augustimätningen når Moderaterna 21,1 procent, men blir fortsatt tredje största partiet då Sverigedemokraterna även i augusti ligger på rekordnivåer.

Bara 0,1 procent mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna

Den största nyheten i augustimätningen från Nyheter Idag/Sentio är att Sverigedemokraterna når ännu ett nytt rekord med hela 23,4 procent stöd. Samtidigt når Socialdemokraterna nytt bottenrekord i samma mätning med 23,5 procent. Det betyder att det skiljer endast 0,1 procentenheter för Sverigedemokraterna att bli största parti. När Nyheter Idag ber Sverigedemokraterna att kommentera det nya rekordet är det muntra miner. Trots det får vi en något oväntad kommentar.

– Det handlar om en enskild opinionsmätning. Jag har svårt att se att vi är sämre än Socialdemokraterna, vad gör vi för fel? De här siffrorna får vi ta på allvar, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Nyheter Idag.

Trots att Vinge kommenterar mätningen i sann missnöjesanda är det inte alla i Sverigedemokraterna som ser lika negativt på ännu ett rekord i en opinionsmätning. När Nyheter Idag når gruppledaren Mattias Karlsson över telefon är tongångarna betydligt bättre.

– Det är helt fantastiska siffror och den utvecklingen vi har sett de senaste åren saknar motstycke i svensk politisk historia. Det är en tydlig signal till makthavarna om att befolkningen är missnöjda med nuvarande politik och att de vill se en förändring, säger förklarar Karlsson.

Karlsson menar även att resultatet ska förstås som att bilden av partiet har ändrats. Nu ser allt fler av väljarna att Sverigedemokraterna är ett seriöst alternativ till de stora partierna, menar han.

– Det är också ett kvitto på att vi lyckats bygga upp en trovärdighet och att vi nu ses som ett seriöst alternativ av allt fler väljare.

Kris för Kristdemokraterna

Men det är inte bara Socialdemokraterna som har anledning att vara oroliga. För Kristdemokraterna ser det riktigt illa ut då de backar till endast 2,0 procent stöd om det vore val idag, vilket är det lägsta stödet någonsin i en mätning utförd av Sentio. Tillbakagången för Kristdemokraterna är också statistiskt signifikant, vilket betyder att mätningen ligger utanför felmarginalen.

Övriga mätningar för riksdagspartierna ligger innanför felmarginalen. För partier utanför riksdagen går Piratpartiet bakåt med en procent, från 1,4 procent i juli till 0,4 procent i augusti. Den förändringen är också statistiskt säkerställd.

Skillnaden mellan blocken är 1,8 procentenheter. Det borgerliga blocket får totalt 35,5 procent inräknat Kristdemokraterna och det rödgröna blocket når totalt 37,3 procent med Vänsterpartiet inräknat. Om det vore val idag skulle skillnaden bli större då Kristdemokraterna inte når över spärren om fyra procent. Mätningen är genomförd mellan 13 och 19 augusti och totalt har 1013 personer svarat via en webbpanel.

Hela mätningen för augusti månad – julimätningen inom parentes

Vänsterpartiet 7,5 (6,4)
Socialdemokraterna 23,5 (24,1)
Miljöpartiet 6,4 (6,4)
Centerpartiet 7,8 (6,7)
Folkpartiet 4,6 (4,4)
Moderaterna 21,1 (20,8)
Kristdemokraterna 2,0 (3,1)

Sverigedemokraterna 23,4 (23,3)

Piratpartiet 0,4 (1,4)
Feministiskt Initiativ 2,3 (2,4)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag