Sentio december: S tappar kraftigt i opinionen – Jämnstora med SD

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 11 Dec 2017 2017-12-11
E-post 6778

SVERIGE Det är dött lopp mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i decembermätningen från Nyheter Idag / Sentio. Samtidigt ökar Moderaterna och ligger nu nära samma nivå som både S och SD har. Och för småpartierna är det en kamp mot 4-procentspärren.

I flera månader förefaller Sverigedemokraterna tappat opinionsstöd, men det kan ha planat ut nu. I novembermätningen från Nyheter Idag / Sentio noteras partiet till 23,0 procent, vilket är en ökning med 1,3 procentenheter. Ökningen ligger innanför den statistiska felmarginalen, men skulle kunna vara en hint om att raset för SD nu ser ut att plana ut.

Värre är emellertid situationen för Socialdemokraterna. I samma mätning tappar S 3,7 procentenheter, vilket är en statistiskt signifikant nedgång. Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han tror att Socialdemokraterna får se upp.

– Om det här slår igenom i fler mätningar då har de inte bara stabiliserat utan också att de rasar. Det är ju väldigt nervöst för dom.

Tidigare har Ljunggren konstaterat att Socialdemokraterna lyckats hantera IT-skandalen på ett bra sätt. Vidare har S även visat handlingskraft i frågor relaterade till migrationskrisen. Vad tappet i opinionen nu kan bero på är i vart fall ingen enskild händelse, menar statsvetaren.

– Jag tror inte att det är en enskild händelse. Då tror jag att de har svårt att mobilisera. De kanske inte har synts så mycket heller och kanske inte i de sammanhang som ger någonting. Det kan också vara en effekt av Moderaternas framgångar.

Problem för S att mobilisera väljare

Och förmågan för Socialdemokraterna att mobilisera gräsrötter kan möjligen vara en delförklaring. Chefredaktör Eric Rosén på vänstersajten Politism varnar för att Socialdemokraterna har svårt att mobilisera väljare och gräsrötter på internet. Istället är det Sverigedemokraterna som har de mest hängivna sympatisörerna, menar han.

”En möjlig lösning vore att presentera politik som sätter hjärtan i brand”, skriver Rosén.

Ljunggren är beredd att hålla med i mycket av det Rosén pekar på.

– Så är det nog.  Med #metoo skulle vi kunna säga att det är varken höger eller vänster egentligen. Om man skulle tänka i de termerna, vad borde inte Fi få ut av detta? Men de är i princip osynliga.

– Jag tror Socialdemokraterna drog en lättnadens suck i att de klarade sig så bra och då går det såhär. Men vi får ha någon mätning till också, konstaterar Ljunggren.

Tufft för flera småpartier

Om trenden pekar på att SD, M och S blir jämnstora om drygt 20 procents stöd vardera, ser det betydligt sämre ut för de mindre partierna. Liberalerna ligger bara decimaler över 4-procentsspärren och för både Kristdemokraterna och Miljöpartiet är siffrorna betydligt värre. Om decembermätningen från Nyheter Idag / Sentio blir valresultat skulle både KD och MP åka ut ur riksdagen.

Mer stabilt är läget för Centerpartiet som noteras till 10,0 procent av stödet samt för Vänsterpartiet som noteras till 8,0 procent. Det är enbart förändringen för Socialdemokraterna som ligger utanför den statistiska felmarginalen.

+PLUS Här är hela decembermätningen från Sentio

Sentio december 2017 november inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 1 och 6 december. Totalt har 1208 personer intervjuats varav 877 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 20,2 (18,2)
“Liberalerna” 4,6 (4,2)
Centerpartiet 10,0 (9,1)
Kristdemokraterna 3,0 (3,3)
Socialdemokraterna 23,0 (26,6)
Vänsterpartiet 8,0 (7,7)
Miljöpartiet 3,9 (4,8)
Sverigedemokraterna 23,0 (21,7)
Fi 1,6 (1,9)
Piratpartiet 1,4 (0,9)
Medborgerlig samling 0,6 (0,5)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag