Sentio efter terrordådet: Nytt SD-rekord på 27,2 procent

Det går framåt för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post

SVERIGE Samma dag som terrordådet i Stockholm var ett faktum påbörjade Sentio mätningen av svensk väljaropinion för april månad. Och det rör på sig mellan partierna. Centerpartiet backar med 2,3 procentenheter samtidigt som Sverigedemokraterna slår nytt Sentio-rekord om otroliga 27,2 procent.

I opinionsmätningen för april månad från Nyheter Idag / Sentio är det flera partier som upplever en förändring.

Den största förändringen är att Centerpartiet tappar 2,3 procentenheter av väljarstödet, en förändring som ligger utanför felmarginalen om 2,0 procentenheter. Det är dock tveksamt om förändringen kan kopplas till terrordådet i Stockholm, menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren när Nyheter Idag når honom över telefon.

– Nej, om det är den största förändringen så nej, jag tror inte det. Inte så snabbt, det tror jag inte.

Ljunggren menar att fredagens händelser och den debatt som lär följa i spåren av den kommer att påverka opinionen. Men det är alldeles för tidigt att säga på vilket sätt opinionen kan tänkas förändras.

– Den här händelsen tror jag kommer att påverka, men hur får vi se. Det vet vi i nästa mätning.

Och samtidigt som Centerpartiet backar i opinionen slår Sverigedemokraterna ett nytt rekord. Ökningen är förvisso inte speciellt dramatisk, den ligger på 1,2 procentenheter. Men i mars månad låg SD väldigt högt, hela 26,0 procent varför de under april nu erhåller 27,2. Det är ett nytt rekord för SD i en Sentiomätning, det förra rekordet låg på 26,9 procent och uppmättes i februari i år.

Och tittar man på rådatan, alltså innan Sentio viktar siffrorna mot ett antal parametrar, är SD-stödet ännu större. Så många som 29,6 procent av respondenterna i rådatan uppger SD som det alternativ de tänker rösta på om det vore val idag. Oavsett vilket är Sverigedemokraterna med bred marginal Sveriges största parti.

För Socialdemokraterna och Moderaterna är det däremot inga stora överraskningar. M ökar med 0,6 procentenheter och S backar med 0,8 procentenheter.

– Moderaterna har inte lyckats, summerar Ljunggren.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 7 och 10 april. Totalt har 1001 personer intervjuats varav 764 uppgett partipreferenser.

Mätningen för april månad — marsmätningen inom parentes

Moderaterna 15,8 (15,2)
“Liberalerna” 4,8 (3,9)
Centerpartiet 8,7 (11,0)
Kristdemokraterna 3,7 (2,4)

Socialdemokraterna 23,3 (24.1)
Vänsterpartiet 7,2 (8,9)
Miljöpartiet 4,8 (3,4)

Sverigedemokraterna 27,2 (26,0)

Fi 2,2 (3,0)
Piratpartiet 1,0 (1,2)

Missa ingen opinionsmätning från Nyheter Idag / Sentio. Gilla Nyheter Idag på Facebook om du inte redan gör det!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag