Sentio: SD mer än dubbelt så stora som M och största parti med marginal

Jimmie Åkesson (SD) har anledning att vara glad. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 18539

SVERIGE Sverigedemokraterna noteras än en gång som största parti i en mätning från Nyheter Idag / Sentio. Men det stannar inte där, SD är mer än dubbelt så stora som Moderaterna som noteras till absoluta katastrofsiffror om 12,7 procent. – Herregud, säger den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren om Moderaternas statistiskt säkerställda ras i opinionen.

Det är närmast ett extremt läge i svensk politik om siffrorna i julimätningen från Nyheter Idag / Sentio skulle bli verklighet i nästa val. Sverigedemokraterna är största parti med marginal. De når hela 26,8 procent. Tvåa blir Socialdemokraterna med 22,4 procent. SD har därmed ett försprång till S med hela 4,4 procentenheter vilket kan anses vara en ganska trygg ledning.

Men det är långt ifrån det mest uppseendeväckande i julimätningen. Moderaterna når en ny krisnivå och noteras till endast 12,7 procent. Det betyder att Sverigedemokraterna är mer än dubbelt så stora som Moderaterna. Än värre blir det för M-ledaren Anna Kinberg-Batra när Centerpartiet samtidigt når 11,6 procent. Det skiljer alltså inte mer än 1,1 procentenheter mellan C och M.

Statsvetare om Moderaternas ras i opinionen: ”Ett allvarligt läge”

Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han tror att opinionsläget kan få en effekt på hur Moderaterna agerar i fråga om skandalen som omger Transportstyrelsen. Det är en skandal som fortfarande växer och ännu under söndagseftermiddagen har inte statsminister Stefan Löfven kommenterat saken, trots en stor press från medier och allmänhet.

– Det är ett allvarligt läge och man förstår att de nu tar chansen när de får den i samband med Transportstyrelse-skandalen. Den erbjuder dom en utmärkt möjlighet att gå med i dansen igen. Hela Alliansen får en chans.

Ljunggren pekar samtidigt på att vad som sker inom alliansen är minst lika intressant. När det inte skiljer mer än 1,1 procent mellan Centerpartiet och Moderaterna är frågan närmast öppen om vilket parti i Alliansen som kan betraktas som ”potentiell regeringsbildare”.

– Då kan man säga att Centerpartiet har känning, det är så nära. Det gör det hela ännu mer spännande eftersom ledartröjan då kan komma att gå över till Centerpartiet. Det är nog värre för Moderaterna än att de har dåliga siffror. Nu är de inte längre den potentiella regeringsbildaren, utan det är ett annat parti. Vi är tillbaka till Fälldin.

Och det faktum att SD går så starkt framåt är något som påverkar hela det politiska landskapet. Samtidigt poängterar Ljunggren att opinionsmätningar är opinionsmätningar och det är valresultatet som är det viktiga, varför man inte ska dra allt för stora växlar på mätningen.

– Då kan vi säga att det är en opinionsmätning, det är inte ett val. Men psykologiskt är det tillräckligt mycket för att säga att det politiska landskapet ritas om, det är ett nytt politiskt landskap som växer fram.

Transportstyrelsen ett dilemma även för Alliansen

+PLUS Ta del av hela sentiomätningen för juli månad: Lojaliteten hos väljarna sjunker för Moderaterna

Ljunggren menar att närmast kan skandalen runt Transportstyrelsen sätta Alliansen på prov. Å ena sidan ger det ett perfekt läge att gå ihop och kritisera regeringen, alltså visa på handlingskraft. Men det finns även ett dilemma i detta, poängterar han.

– Om de går för hårt fram kan det uppfattas som att de vill avsätta regeringen och då krävs det att de är beredda att ta regeringsmakten. Men med de här siffrorna tror jag inte att det är vad de vill.

– I ett sådant läge kan Sverigedemokraterna säga att ”jaha, ja då fäller vi regeringen”. Och då står Alliansen där och är inte beredda att ta konsekvenserna av detta.

Moderaternas ras i opinionen ligger utanför felmarginalen och är därmed statistiskt säkerställd. Det är också den lägsta noteringen för M någonsin för en mätning i Sentio. Även Centerpartiet når ett nytt rekord i Sentio, men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

Sentio juli 2017 Juni inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 14 och 19 juli. Totalt har 1170 personer intervjuats varav 825 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 12,7 (15,9)
“Liberalerna” 5,7 (4,2)
Centerpartiet 11,6 (11,2)
Kristdemokraterna 3,8 (3,5)
Socialdemokraterna 22,4 (24,7)
Vänsterpartiet 9,2 (7,9)
Miljöpartiet 3,8 (3,1)
Sverigedemokraterna 26,8 (25,0)
Fi 1,8 (2,5)
Piratpartiet 1,2 (1,1)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag