Sentio: SD störst och nytt rekord för C – Katastrof för M

Åkesson leder återigen största partiet. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 jun 2017 2017-06-08
E-post

STOCKHOLM SD är återigen största parti. MP åker ut ur riksdagen. Likaså KD. Liberalerna balanserar på gränsen och Moderaterna noteras på riktigt låga nivåer. Här är opinionen i svensk politik för juni månad från Nyheter Idag / Sentio.

Med 25 procent, alltså var fjärde väljare i Sverige, noteras Sverigedemokraterna återigen som Sveriges största parti. Men marginalen till Socialdemokraterna, som kommer på andra plats, är försumbar. Med 24,7 procent stöd för S är de i praktiken jämnstora med SD.

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge som är glad över de höga siffrorna för SD. Han tror att partiet kan växa ännu mer.

– Det är så det nya politiska landskapet ser ut. Det finns tre block varav Sverigedemokraterna kämpar mot Socialdemokraterna om att bli största parti. Det här bekräftar att vi måste vinna över väljare från S för att kunna skapa en majoritetskonstellation efter valet, säger Vinge.

Om det går bra för SD går det åt rakt motsatt håll för Moderaterna. Partiet gör ytterligare en usel notering, den här gången på endast 15,9 procent. Det är en trend som än en gång bekräftar det krisläge Moderaterna just nu befinner sig i. Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att siffrorna är väntade och att den egentliga nyheten är att siffrorna inte uppfattas som en nyhet.

– Vi börjar vänja oss vid att Moderaterna ska gå tillbaka, säger Ljunggren.

Ljunggren delar samtidigt Vinges analys om att SD bör sikta in sig på S-väljare för att kunna fortsätta växa.

– Om Sverigedemokraterna ska fortsätta växa måste de kunna leva på något annat än att Moderaterna klappar ihop. De får bredda sig litegrann för att attrahera fler väljare.

+PLUS Ta del av hela Sentio-mätningen för juni månad

Men det är inte hela bilden påminner Ljunggren. Även soffliggare är en faktor som måste tas med i beräkningarna fram till valet. Där finns en grupp människor som normalt inte syns i opinionsmätningar, men som kan gå att mobilisera inför ett val. På så sätt skulle ett parti kunna öka mer än vad opinionsmätningar medger.

Bedömare menar att Moderaterna tappar väljare till främst Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Den bilden bekräftas av stödet för C som noteras till ett nytt rekord i en Sentiomätning. I juni noteras C till 11,2 procent.

De riktiga förlorarna är Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Om det vore val i dag skulle båda partier åka ut ur riksdagen. Liberalerna ligger inte långt ifrån ett liknande öde, med endast 4,2 procent stöd i opinionen är marginalen ytterst liten mot riksdagsspärren.

Sentio juni 2017 Maj inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 1 och 5 juni. Totalt har 1006 personer intervjuats varav 731 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 15,9 (17,9)
“Liberalerna” 4,2 (4,8)
Centerpartiet 11,2 (10,6)
Kristdemokraterna 3,5 (2,5)

Socialdemokraterna 24,7 (24,0)
Vänsterpartiet 7,9 (8,1)
Miljöpartiet 3,1 (4,1)

Sverigedemokraterna 25,0 (23,2)

Fi 2,5 (2,6)
Piratpartiet 1,1 (1,3)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag