Sentio: SD:s väljare mest lojala – KD:s flyr det sjunkande skeppet

Lojala till vänster, illojala till höger. Montage: Nyheter Idag
  • Lördag 22 aug 2015 2015-08-22
E-post 956

SVERIGE Månadens rapport från Sentio om hur väljarsympatierna fördelar sig väckte mest uppmärksamhet för SD:s rekordsiffra på 23,4 %, men rapporten innehåller mer än så. Sedan valet för ett knappt år sedan har många väljare fått anledning att ångra sin röst och planerar att rösta annorlunda nästa gång de får chansen. Bland KD-väljarna skulle mer än två tredjedelar rösta på ett annat parti om det var val idag. De mest lojala väljarna återfinns hos SD, som har en lojalitetssiffra på 94 %.

Opinionsundersökningar är alltid problematiska och felkällorna är många. De senaste dagarna har flera medier deklarerat att de inte litar på vissa opinionsinstitut – Yougov och Sentio – på grund av deras mätmetoder, med självrekryterade webbpaneler, medan de väljer att bortse från det faktum att dessa opinionsinstitut kan uppvisa en klart bättre historia av kunna gissa rätt när det kommer till väljarsympatier.

Sverigedemokraterna har mest lojala väljare

Lojalitetssiffrorna för de olika partierna ligger generellt kring 70 procent, alltså andelen väljare som kommer rösta på samma parti som senaste valet. Men två partier sticker ut, det ena är SD som toppar ligan där hela 94 procent uppger att de kommer rösta på samma parti igen. I bottenligan ligger KD på 31 procent, alltså mer än två tredjedelar av de som röstade på KD förra valet kommer att välja nytt parti om det vore val idag.

En anledning till KD:s dåliga siffror kan förstås vara att de i förra valet fick många taktikröster för att förhindra att de hamnade utanför riksdagen. I vilket fall är det uppenbart att kärnväljarna är få. 42 procent av tidigare KD-väljare skulle ha röstat på ett annat borgerligt parti om det varit val idag.

SD ligger även högst i att få soffliggarna att rösta

Inflödet av väljare till SD kommer huvudsakligen från S och M, med 11 procent av tidigare S-väljare och 15 procent av tidigare M-väljare, enligt siffror från Sentios mätning.

Statistiken visar också vilka partier som har störst möjlighet att aktivera soffliggarna. Bland dem som valde att inte rösta i förra valet uppger 12 procent att de skulle rösta på SD, följt av M och S på 10 procent vardera. Feministiskt initiativ attraherar 0 procent av soffliggarna.

Bland de väljare som röstade i senaste valet men som nu är osäkra utmärker sig tre partier: Piratpartiet med 20 procent osäkra, Miljöpartiet med 18 procent och S med 17 procent. Att Piratpartiets väljare tvekar inför framtiden är inte konstigt då de i nuläget inte ser ut att kunna komma in i riksdagen, men att ungefär var sjätte person som röstade på regeringspartierna S och MP nu är osäkra borde få regeringen att reagera på siffrorna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag