Separerade asylsökande barnfruar – ställs inför riksrätt

Inger Støjberg år 2018. Foto: News Øresund Johan (CC BY 3.0)
  • Fredag 3 sep 2021 2021-09-03
E-post

KÖPENHAMN Rättegången mot den tidigare migrationsministern Inger Støjberg inleddes på torsdagen. Hon står inför riksrätt för ett misstänkt olagligt beslut om att separera asylsökande par där den ena är under 18, rapporterar Danmarks Radio.
– Det är alltid lite speciellt att vara en bricka i en del av den politiska historien, säger Støjberg.

Støjbergs departement ska 2016 ha utfärdat en instruktion om att skilja asylsökande par där en var minderårig åt i flyktinganläggningar. Totalt blev 22 par åtskilda från varandra.

Instruktionen offentliggjordes i ett pressmeddelande med rubriken ”Inger Støjberg stoppar boende för barnbrudar i asylcentra” som citeras i rättshandlingarna

LÄS ÄVEN: Danska toppolitikerns öppna brev till syriska migranter: ”Dags att åka hem igen”

Enligt en rapport från en granskningskommission var instruktionen lagvidrig i Danmark. I februari i år beslutade därför Folketinget att inledda riksrättsprocessen, och på torsdagen inleddes förhandlingarna.

Detta är den sjätte gången i historien som någon ställs inför riksrätt i Danmark. Den senaste gången var 1995 och riksrätten hade då inte använts sedan 1910.

– Det är en speciell dag i dag. Det är alltid lite speciellt att vara en bricka i en del av den politiska historien i Danmark, säger Inger Støjberg till bland annat Ekstra Bladet utanför byggnaden där riksrätten ska hållas.

LÄS ÄVEN: Beviset: Här beställer Åsa Regnér (S) skandalbroschyren ”till dig som är gift med ett barn”

Enligt en rapport från en granskningskommission var instruktionen om separation lagvidrig i Danmark. Bland annat menar kommissionen att Støjberg velat att separationen skulle ske ”undantagsfritt”, vilket enligt kommissionen hade inneburit ett brott mot Europakonventionen och barnkonventionen.

Støjberg pekar för sin del på att hon godkänt en ministeranteckning som tillåter individuell prövning av paren.

– 22 eller 23 par av 32 har separerats. Då är det svårt att prata om en undantagsfri instruktion – annars har den inte följts, säger en av hennes försvarsadvokater, Nicolai Mallet till rätten enligt Berlingske.

Enligt Mallet finns det inga bevis för att Støjberg ska ha beordrat någon att göra något olagligt.

– Hon instruerade inte sina tjänstemän att skilja alla par. Men hon pressade hårt för att så många som möjligt skulle separeras. Och det är inget fel med det, säger han.

Støjberg är för närvarande partilös ledamot i det Danska folketinget. Hon hoppade av det liberala Venstre i samband med att de röstade för riksrättsprocessen.

Fallet förväntas avgöras av riksrätten innan jul. Ifall den avgör att Støjberg brutit mot lagen kan det leda till böter eller upp till två års fängelse.

LÄS ÄVEN: Danmarks immigrationsminister: ”Lär dig språket eller betala din egen tolk”

LÄS ÄVEN: Liberalernas danska systerparti: Icke-västlig muslimsk invandring har skadat mer än gynnat Danmark

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag