Seppälä (SD): Vi duckar inte hedersvåldsfrågan, Galaxia Wallin

Sara Seppälä och Galaxia Wallin. Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Tisdag 12 mar 2019 2019-03-12
E-post 532

DEBATT Hedersförtryck går i arv, även för flickor och pojkar som är svenska medborgare sedan en generation tillbaka. Författaren Galaxia Wallin som skriver om hedersförtrycket i en ny bok säger i en intervju att andra partier duckat frågan på grund av SD. Men själv säger hon sig vara okunnig om vår politik. Därför bjuder jag nu in henne för informella samtal så hon kan råda bot på sin okunskap och avgöra om vi är seriösa eller inte, skriver Sara Seppälä, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Nyligen utgavs Galaxia Wallins bok ”Fånge i hederns namn”. Där får vi läsa om flickan Noora, som vid 16 års ålder lurades att ingå ett arrangerat äktenskap med sin kusin. Svenska myndigheter gav det samtycke som flickan aldrig gav och redan på bröllopsnatten urartade relationen i våldtäkt och misshandel.

Det är bra och viktigt att författaren och hennes förlag lyfter denna fråga. D±etta är verkligen något som måste diskuteras. Galaxia Wallin påpekar det som var och en av oss kan konstatera idag – att hedersförtryck i stor skala har invandrat till Sverige och nu frodas här.

Dessutom ser vi nu tecken på ett annat stort problem, nämligen att hedersförtrycket går i arv. Många flickor, som mycket väl kan vara svenska medborgare sedan en generation tillbaka, lever helt utan personlig integritet och saknar möjlighet att bestämma över sina egna liv. Det är strängt förbjudet för flickorna att berätta om sin situation, så vi kan bara spekulera i hur stort mörkertalet verkligen är.

Många vänner och släktingar, som jag växte upp med, lever idag i kärlekslösa arrangerade äktenskap. Att pengar och uppehållstillstånd i Sverige finns med i bilden är mer regel än undantag i dessa sammanhang. Det är avskyvärt hur unga flickor säljs som boskap och ges som gåvor till äldre män de inte känner. Bara tanken på att något sådant skulle hända min egen 14-åriga dotter får det att svartna för ögonen.

Samhället får aldrig ge vika i dessa frågor. Det krävs kraftfulla handlingar och kompromisslösa signaler till dem som kränker sina döttrars rättigheter.

I en intervju med Expressen anklagar Wallin de politiska partierna för att vända bort blicken och ducka för frågan på grund av Sverigedemokraternas starka närvaro i debatten. Andra partiers företrädare får svara för sig själva, men när Wallin själv får frågor om Sverigedemokraterna påstår hon plötsligt att hon är okunnig om vår politik och att hon inte vet om vi är seriösa eller ej.

Så låt mig förklara. Medan andra partier har glidit undan har vi, trots anklagelser om rasism och islamofobi, drivit dessa frågor med stor energi.

I en riksdagsmotion, skriven av mig och riksdagskollegan Markus Wiechel, framhåller vi betydelsen av att kartlägga hedersförtrycket, skärpa straffen och öka stödet till de delar av civilsamhället som arbetar med detta. Sverigedemokraterna har varit drivande i att kriminalisera hedersförtryck och vi anser inte att det svenska samhället ska godkänna utländska äktenskap, som inte lever upp till svenska lagar.

Dessa åtgärder skulle göra skillnad för tjejer i utsatta familjesituationer, i det långa loppet krävs det dock mer. Vi måste fokusera på att bota sjukdomen och inte bara lindra symptomen. Vi ser idag ett samhälle som håller på att segregeras utmed etniska, religiösa och kulturella gränser. Att stifta nya lagar och ge stöd åt civilsamhället kommer i slutändan inte vara verkningsfullt, när en stor del av samhället inte anser att de behöver förhålla sig till svenska lagar och normer.

När alla i omgivningen redan är en del av förtrycket är det kört för de här tjejerna, de har ingen att vända sig till.  Mödrar skyddar inte sina barn utan för istället vidare medeltida sedvänjor, i förekommande fall även könsstympning, något som inte borde ha en plats i Sverige. Det gör mig oerhört ledsen.

Sverigedemokraternas politik i sin helhet genomsyras av en strävan att svenska värderingar ska råda i varje skola och på varje socialkontor så att invandrade familjer faktiskt ska förstå samhället de har kommit till.

Jag utgår från att författaren Galaxia Wallin är beredd att råda bot på sin okunskap om Sverigedemokraternas politik. Jag välkomnar henne till informella samtal över en kopp kaffe på vårt riksdagskansli, sedan får hon själv avgöra om vi är seriösa i vårt engagemang eller inte.

Om debattören

Sara Seppälä är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag