September och Lindeborg gör vänstern sexig igen

Lindeborg på bokmässan. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 sep 2016 2016-09-29
E-post 1

LEDARE Vad är en bokmässa utan ett riktigt härligt avgrundsdjupt kulturbråk? Som väntat har debaclet runt Nya Tider blivit en metadebatt om metadebatten och ingen normal nyhetskonsument har längre en aning om vad fan det ylas om. Precis som det brukar vara. Men det finns en på vänsterkanten som man alltid kan hålla i när den stora åskan går – den orubblige Åsa Lindeborg.

Det är en konflikternas tid. Efter att de så kallade ”Liberalerna” bytte logga till en fallossymbol vill den feministiska falangen, förkroppsligad i Birgitta Ohlsson, hålla i styrspaken. Inom Alliansen knorras det mellan Centerpartiet och Moderaterna om hur man ska förhålla sig till SD. Inom SD knorras det om hur man ska förhålla sig till Ryssland. I Ryssland längtas det efter Sovjet och en liknande längtan om svunna tider anas hos Socialdemokraterna som nu inte vill gå till val tillsammans med Miljöpartiet.

Sen har vi då medierna. Vi har SVT där journalisterna på golvet inte vet hur de ska förhålla sig till chefen Jan Helins påbud i fikarummet om skandaldebatten i Aktuellt. Eller om han ens hade ett påbud om debatten. Om det debatterades det. I Aktuellt. Någon vecka innan tyckte Csaba Bene Perlenberg att det var en bra idé att låna ut sig till att kommentera Alice Teodorescus roll hos Göteborgsposten. I en märklig ”granskning” av Socialdemokraternas lilla husorgan ”Ny tid”.

Men försöket till rabalder från Ny Tid var inte i närheten lika effektivt som deras namne Nya Tider, som alltså var ämnet för bokmässan, bojkotterna och debatten om debatten i Aktuellt.

I den egna lilla gyttjepölen där jag rullar runt har LSD-trippen varit likadan. Vissa grupperingar inom Sverigevännerna har utfärdat en fatwa mot Nyheter Idag och mig personligen efter att jag tillsammans med Researchgruppens Mathias Wåg drog ner brallorna på journalistpseudonymen ”Egor Putilov” – mannen som något tidigare i sin tur drog ner brallorna på Aftonbladet med en fejkad debattartikel – men där Aftonbladet sedan kontrade och drog ner brallorna på honom genom att bland annat avslöja vad han egentligen heter.

Min och Wågs bralldragning inkluderade en bonusbild där vi avslöjar att Kent Ekeroth, med fräknar och solkräm i ryggsäcken – beväpnad med kamerautrustning i flyktinglägrenas Grekland – tillsammans med Putilov nu gett sig in som fullvärdiga medarbetare på Avpixlat. Även det spann ju vidare långt ut i det antirasistiska positioneringskomplexet där några medelst toner i falsett landade i den logiska slutsatsen att Wåg antagligen allierat sig med fascisterna när han hjälper till att granska SD.

Detta är alltså september månad och jag har bara skrapat på ytan. Men ungefär så.

Det är i dessa prövningarnas tid man behöver en fast fyr att orientera sig efter när hela åsiktshavet stormar. En bastant kulturmamma som kan ta ett medialt yxhugg i fittan. Någon som vet hur man sätter självaste Niklas Svensson på plats (nåja). Det är alltså nu det är dags att på allvar ta sin tillflykt till Åsa Lindeborg.

”Vi måste sluta prata om bokmässan som en härlig tummelplats där alla tankar och idéer får mötas och stötas. Den har aldrig och kommer aldrig vara ett palats för demokrati och yttrandefrihet. Några sådana finns över huvudtaget inte. Bokmässan är en mångmiljonbusiness där vi bygger varumärken, kränger böcker och saluför åsikter som det självgoda majoritetssamhället accepterar. Det har ett värde i sig, men stoltare än så är det inte”, skriver hon i Aftonbladet kultur – den enda länk jag bjuder på i den här texten.

Sådan har hela september månad varit. Kommersiella och PR-skadade egon, spinndoktorer och gaphalsar. Och givetvis önskar jag att vansinnet fortsätter, det har aldrig varit enklare att tjäna deg som den klickhora jag är.

Men nog sneglar jag allt med lystna blickar mellan Lindeborgs rader. Det är något med henne som gör vänstern sexig igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag