”Seriös spåman” pungslog äldre kvinna och tog hennes värdesaker

Bilder ur förundersökningen.
  • Lördag 21 nov 2020 2020-11-21
E-post 161

STOCKHOLM Att ringa på annonser för spåmän och spåkärringar är ett vanskligt företag, vilket en äldre kvinna i norra Stockholm fick uppleva. Spåmannen nöjde sig inte med att ta hutlöst betalt, han passade också på att lägga beslag på hennes värdesaker. Nu döms spåmannen till ett halvår i fängelse.

Det var i september 2018 som en kvinna i 70-årsåldern fick syn på en annons i tidningen Metro där en ”seriös spåman” erbjöd sina tjänster inom tarotläsning. Hon ringde det angivna numret som ledde till Ringo Pettersson, 48, i Göteborg, och ett par dagar senare hörde han av sig och bad henne att skicka femhundra kronor och en bild på sig själv, varpå han kom upp till Stockholm för att besöka henne.

När Pettersson kom till lägenheten började han med att lägga upp tarotkorten huller om buller innan han drog djävulskortet och förklarade att det ”låg en förmörkelse över lägenheten” som måste renas för hennes själs skull. Det kostade bara 25 000 kronor, men då ingick en flaska ”indisk” olja. Kvinnan förde över pengarna till hans konto.

Nästa dag ringde Pettersson upp kvinnan för att be henne att stå som ägare på en bil han skulle köpa, men det gick hon inte med på. En stund senare ringde han upp på nytt och insisterade på att han skulle komma med mat till henne. Han dyker upp med falafel och en trocadero. Själv varken äter eller dricker han något utan rör sig runt i rummet medan kvinnan äter. Hon berättar i förhör att hon kände sig drogad och ”liksom fastklistrad i stolen”. Huruvida hon verkligen blev drogad på något sätt har dock inte kunnat bevisas.

Under tiden hade Pettersson passat på att plocka på sig en hel del av kvinnans guldsmycken innan han kvickt stack därifrån medan han ropade något om ”rening, rening”. Värdet på stöldgodset uppgick enligt åklagare till nästan 40 000 kronor. Guldet pantsatte han när han var tillbaka i Göteborg.

Ringo Pettersson åtalades för grovt ocker, grovt olovligt förfogande och två fall av bedrägeri. Det grova ockret bestod enligt åklagaren i Pettersson utnyttjat kvinnans lättsinne då han krävde 25 000 kronor för en tarotläsning och lite olja, men tingsrätten friade på den punkten. Det fanns helt enkelt inga tecken på att den 70-åriga kvinnan inte varit vid sina sinnens fulla bruk.

Han fälls dock på de andra åtalspunkterna och döms till sex månaders fängelse. Pettersson förekommer sedan tidigare under 28 avsnitt i belastningsregistret, huvudsakligen trafikförseelser men även bedrägerier. Han lever på bidrag sedan tjugo år tillbaka och har drygt två miljoner i skulder hos Kronofogden.

Läs även: Romernas riksförbund – hur en fullständigt amatörmässig bluff lurade Länsstyrelsen

Läs även: Storbedragaren till sina fans: ”Jag är den rikaste romska mannen av alla”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag