Sex återvändande IS-kvinnor misstänkta för krigsbrott

Bild: Voice of America
  • Tisdag 6 apr 2021 2021-04-06
E-post 655

SVERIGE Sex stycken kvinnor som tillhört terrorsekten IS står misstänkta för krigsbrott, rapporterar Ekot. Kvinnorna har under det senaste året återvänt till Sverige från Syrien.

Sex IS-kvinnor som återvänt till Sverige från Syrien har delgivits misstanke om krigsbrott, rapporterar Ekot.

Kvinnorna har samtliga återvänt det senaste året efter att ha flytt från läger i nordöstra Syrien och står nu misstänkta för brott begångna under sin tid i terrorsekten. Enligt kammaråklagare Reena Devgun anklagas de för typer av brott som aldrig tidigare prövats av svensk domstol.

– Vi har ingen praxis vi kan luta oss emot här i Sverige så att vi vet vilken nivå bevisningen bör ligga på för att kunna få en fällande dom, säger Devgun till Ekot.

Å andra sidan tillägger hon att det finns en omfattande dokumentation av IS krigsbrott som gör det lättare att utreda brotten.

– Både IS själva har ju dokumenterat väldigt mycket och många av sina brott, och även av andra så finns det en omfattande dokumentation, säger hon.

Ingen av kvinnorna är för närvarande frihetsberövad. Enligt Ekot nekar åtminstone fem av de sex kvinnorna till brott.

Läs även: IS-medlemmen Rasha Homada tog sitt barn till Syrien – döms till tre års fängelse

Läs även: Finland vill ta hem kvinnliga IS-terrorister från Syrien: ”Har grundlaglig rätt att återvända”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag