Sex döda i Londonbranden

Londons brandchef Dany Cotton och borgmästaren Sadiq Khan. Foto: RT
Londons brandchef Dany Cotton och borgmästaren Sadiq Khan. Foto: RT
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post 4

LONDON Minst sex människor har omkommit i den våldsamma branden i bostadstornet Grenfell Tower natten till onsdagen. Det uppger företrädare för polisen och räddnings­tjänsten i London vid en pressträff under eftermiddagen.

En talesman för ambulans­kåren berättar att man tagit hand om 64 patienter och fört dem till sex olika sjukhus i Londonområdet. Utöver dem har ytterligare tio personer på egen hand tagit sig till sjukhus för vård. The Guardian skriver att 20 av dem som förts till sjukhus vårdas för kritiska skador.

– Det här är en brand som saknar motstycke. Under mina 29 år i Londons brandkår har jag aldrig sett något liknande och jag har sett många höghusbränder, kommenterar brandchefen Dani Cotton vid pressträffen.

Brandmännen som först larmades till platsen chockades av att elden spred sig så pass snabbt. Enligt vittnen tog det bara femton minuter från det att lågorna syntes på fjärde våningen till dess att de spridit sig hela vägen till taket på det 24 våningar höga huset.

Cotton konstaterar att räddningsarbetet kommer fortsätta under ytterligare minst ett dygn framåt.

– Vi fortsätter just nu att söka igenom fastigheten och identifiera människor. Som borgmästaren sade, vi befarar att det finns fler människor i fastigheten, säger hon.

Londons borgmästare Sadiq Khan säger att dödstalet befaras stiga. Han fick vid pressträffen frågor från journalisterna om det finns fler bostadskomplex i den brittiska huvudstaden som genomgått samma typer av renoveringar som Grenfell Tower. Husets nya fasadbeklädnad misstänks ha bidragit till det snabba brandförloppet.

– Det finns bostadstorn i London och hela landet och oavsett de ägs av de lokala myndigheternas eller av privata företag är det viktigt att folk försäkras om att de här bostadshusen är säkra, säger han.

Enligt ritningar på bostadskomplexet hade det två hissar, men endast ett trapphus beläget i mitten av byggnaden. Trapphuset behövde alltså användas av samtliga boende i de 127 lägenheterna vid utrymningen av huset. Med tanke på det mycket snabba brandförloppet finns farhågor om att många av de hundratals som bodde i huset inte hade en chans att ta sig ut i tid.

London Evening Standard kallar huset för en ”dödsfälla” på framsidan av sitt senaste nummer.

Enligt The Guardian har dussintals bostadshus som byggdes i Storbritannien under 60- och 70-talen de senaste åren fått nya fasadbeläggningar av liknande typ som Grenfell Tower fick under 2015 och 2016.

En arkitekt, som själv arbetat med fasadbeläggningar och som önskar vara anonym, säger till tidningen att de trapphus som finns i den här typen av bostadskomplex inte är dimensionerade för massevakueringar. Istället är tanken att huset ska vara så pass brandsäkert att en brand inte ska kunna sprida sig på det sätt som det gjorde i Grenfell Tower. Hyresgästerna uppmanas istället att stanna i sina lägenheter tills brandkåren släckt branden i den eller de berörda lägenheterna.

– Strategin att stanna där man är fungerar uppenbarligen inte när branden rusar upp längs utsidan på byggnaden, säger arkitekten.

– Den strategin leder istället till en säker död om man ser till omständigheterna vid den här branden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag