Sexarbetare kräver nya regler: ”Lagarna gör det farligare att sälja sex”

En sexarbetare som försörjer sig. Foto: Kay Chernush / Wikimedia Commons
  • Torsdag 5 feb 2015 2015-02-05
E-post

SVERIGE Sexarbetaren ”Emma” argumenterar för en översyn av svenska regler om prostitution i en debattartikel hos SVT Opinion. – Tvärs om så gör lagarna det farligare, ensammare och mer utsatt att sälja sex, skriver hon och menar att förbud är fel väg att gå.

I Sverige är det lagligt att sälja sex men det är inte lagligt att köpa sex, något som ställer till det för prostituerade tjejer – även kallat ”sexarbetare”. Den rödgröna regeringen vill till och med göra det olagligt att köpa sex utomlands, något som Nyheter Idag tidigare uppmärksammat.

Nu har sexarbetaren ”Emma”, som egentligen heter något annat, skrivit en debattartikel som SVT Opinion publicerar. Där förklarar Emma hur lagen gör det svårare för människor som henne att utföra sitt arbete.

– Sexköpslagen hyllas ofta i medierna. Många hävdar att lagen skyddar oss som säljer sex. Detta förvånar mig, tvärs om så gör lagarna det farligare, ensammare och mer utsatt att sälja sex, skriver hon.

”Polisen sparkade in min dörr när jag hade en kund”

Hon förklarar att hon inte kan ta emot kunder i sitt eget hem utan måste välja platser som är mycket mindre otrygga. Vidare berättar hon även att många sexarbetare inte vågar testa sig så ofta för sjukdomar eftersom vårdpersonal kan fatta misstanke om att man jobbar med prostitution och på den vägen larma socialtjänsten. Hon berättar även om situationer där myndigheterna ingripit mot hennes verksamhet.

– Tre poliser sparkade en gång in min dörr när jag hade en kund, de skrek högt att de kom från prostitutionsenheten! Mina grannar hörde allt och jag tvingades flytta, förklarar hon i debattartikeln.

Genom att jämföra sitt arbete med hur en frisör skulle tvingas jobba med de lagar som gäller för sexarbetare försöker hon visa på hur dagens regler påverkar henne och hennes kolleger i branschen. Hela debattartikeln finns att läsa hos SVT Opinion här.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag