Sexbrott på festivaler ökar dramatiskt

En ledsen tjej blir omhändertagen på We Are Sthlm. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 9 jun 2017 2017-06-09
E-post 966

STOCKHOLM Förra året ökade mängden anmälda sexbrott på festivaler med 1000 procent. Det rapporterar Expressen som också berättar att ökningen väntas fortsätta under 2017. På Gröna Lund har det hittills i år anmälts fler sexbrott än under hela förra året.

Det kan bli ännu en sommar med allt fler sexbrott på svenska festivaler. Under 2016 ökade antalet anmälningar med hela 1000 procent. Det rapporterar tidningen Expressen. Tidningen har även talat med säkerhetschef Fredrik Gemzell på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm där det hittills i år har anmälts fler sexbrott än under hela förra året.

– Samtliga fall är polisanmälda. Det handlar om unga tonårstjejer som blivit utsatta, säger Gemzell till tidningen.

Expressen rapporterar inget om anledningen till att sexbrotten ökar. En teori som Brottsförebyggande rådet presenterar är att anmälningsbenägenheten för dessa brott har ökat, men även att lagstiftning förändras på sådant sätt att fler typer av gärningar räknas till sexualbrott. Under 2016 kampanjade polismyndigheten på festivaler med armband som har till syfte att fler som utsatts för tafsningar och andra sexbrott också anmäler dessa.

Samtidigt har frågan varit känslig. Nyligen kunde Nyheter Idag avslöja att TV4 stoppade ett reportage om sexbrott som ägde rum på festivalen We Are Sthlm förra året. I tv-kanalens kartläggning visade det sig att i princip samtliga fall där en misstänkt gärningsmän identifieras har denne ett ursprung utanför Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag