Sexofredande flyktingbarn i Karlstad hävdade att de var vuxna nog för krogen

Bild: Värmlandspolisens Facebooksida
  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post 1395

KARLSTAD Ensamkommande flyktingbarn som stökade runt i centrala Karlstad under nyårsnatten, då de bland annat sexofredade unga tonårstjejer, hävdade att de var vuxna nog för att få dricka alkohol på krogen. – Där blev de inte insläppta, säger polisens presstalesman Tommy Lindh.

Inte bara i Kalmar ofredades unga flickor sexuellt natten mellan nyårsafton och nyårsdagen. Även i Karlstad utspelade sig liknande scener där gäng av ensamkommande flyktingbarn skapade otrygghet för de unga tjejerna.

– Det är ett fåtal unga flickor som har tagit kontakt med polisen för att de känt sig otrygga och vi har vid något tillfälle biträtt genom att köra hem en av tjejerna som var otrygg, berättar Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh för Nyheter Idag.

Fåtal, pratar vi om färre än fem då?

– Jag har inga exakta antal. Mer än en står det.

Tommy Lindh säger att polisen är säkra på att de gäng som låg bakom ofredandena var flyktingbarn.

– Med utgångspunkt från uppgifterna vi har fått tjejerna, men också egna erfarenheter eftersom vi vid ett flertal tillfällen tagit kontakt med de här pojkgängen och påtalat deras olämpliga uppträdande, förklarar han.

Ville in på krogen

Flera av flyktingbarnen ska även ha försökt ta sig in på en krog för att festa, men där var de inte välkomna.

– Vi har också varit i kontakt med några stycken i samband med ordningsstörningar utanför krogen där de inte blivit insläppta eftersom man inte kan fastställa deras ålder, berättar Lindh.

Enligt polisen i Karlstad var det flera olika gäng av flyktingbarn som drog runt i centrala Karlstad under natten. Hur många de var är däremot inte något polisen har några uppgifter om.

– I erfarenhetsberättelsen beskrivs det som flera gäng, alltså fler än ett, hur många de har varit respektive gruppering är inte angivet, säger han.

Ingen polisanmälan upprättades med anledning av ofredandena i Karlstad under nyår och Lindh poängterar att det inte går att jämföra händelserna där med dem i exempelvis Stockholm under festivalen ”We are Sthlm” i somras.

– Det är inte jämförbart i någon del, även om det finns vissa beröringspunkter så är det här inte jämförbart och det finns ingen brottsanmälan, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag